Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Penedès innova amb tècniques per combatre la sequera a la vinya

Es podria perdre més de la meitat de la collita respecte l’any anterior

La situació de sequera extrema i les altes temperatures estan sent fets inèdits per l’estat de la vinya. Des de l’octubre han caigut poc més de 100 litres per metre quadrat, quan la pluviometria a aquestes alçades de l’any hauria de ser d’entre 400 i 500 litres per metre quadrat.

Vinyes pelades, que no han pogut créixer arran a la sequera. És una imatge cada cop més freqüent en el paisatge Penedesenc. Viticultors alerten que si la situació no es reverteix, l’any vinent se n’hauran d’arrancar.

Jaume Domènech és cap sectorial de la vinya i el vi de JARC i posa números sobre la taula de com es preveu la verema d’enguany.

A tall d’exemple, després de fer peritatge ahir mateix, Joan Tarrida, assessor i tècnic de l’ADV Font Rubí, explica quina és la situació de les pèrdues de collita.

Jaume Domènech emfatitza en les necessitats que tenen i com es podrien solucionar.

Els ceps que estan a les puntes tenen menys competència per absorbir aigua, de manera que acostumen a créixer més. Això suposa que dins una mateixa vinya el raïm tingui diferents estats de maduració, i que sigui de diferents mides, fet que complicarà la collita.

Viticultors afirmen que la verema 2023 serà recordada per l’extrema sequera. Venim d’anys en els quals la planta està molt estressada hídricament, no té prou aigua, i també venim d’estius amb temperatures molt altes. Des de Parés Baltà estan desenvolupant tècniques per combatre la situació. Marta Casas és enòloga de Parés Baltà.

Un altre dels problemes que es suma a la calor i a la sequera a la vinya és la presència de fauna. Aquest gener els cabirols van menjar els brots verds de les vinyes joves que tenen Parés Baltà. Ara, quan el raïm està més madur és el torn dels seglars.

La Marta Casas, explica alguns dels mètodes per combatre l’atac de la fauna. Un exemple són les barreres físiques, que no sempre són suficients.

En aquest escenari, més del 50% dels viticultors del Penedès tenen les vinyes assegurades. Dins aquesta assegurança hi entra l’assegurança per sequera, i això els ajuda a començar una altra campanya.

Així doncs, es fa una crida perquè viticultors penedesencs assegurin les vinyes.

En aquest context cada any la verema comença abans. Mentre que històricament es començava a collir al mes d’agost, enguany, el dia 26 de juliol es començava a collir al Penedès varietats com són chardonnay i pinnot noir.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: