Dissabte, 25 de Març de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Aquest dimecres ha entrat en vigor el Reial Decret-llei amb mesures per a l’estalvi energètic

L’objectiu és reduir el consum de gas fins al 7%, tal com marca el límit pactat amb Brussel·les.

Una de les mesures més rellevants és la que preveu limitar l’aire condicionat a l’estiu fins als 27 graus i la calefacció a l’hivern fins a un màxim de 19.
La mesura obliga a tenir sistemes de tancament automàtic de portes als establiments i exigeix apagar la il·luminació d’aparadors i d’espais públics a partir de les deu de la nit.
La temperatura mínima de 27 ºC a l’estiu i la màxima de 19 ºC a l’hivern s’aplicarà a l’interior d’edificis i locals com oficines, vestíbuls i zones d’ús públic. També botigues, supermercats, grans magatzems, centres comercials i altres espais similars. No serà obligatori aplicar la limitació de temperatures a escoles, centres sanitaris, perruqueries, gimnasos o mitjans de transport.
Entre els establiments del centre de Vilafranca que hem consultat hi ha la sensació que no serà complicat adaptar-s’hi. Per exemple en el món de la restauració.
Algunes botigues s’han adaptat ràpidament instal.lant mesuradors de temperatura ambient i adaptant els aires condicionats.
A la botiga de sabates Vives Shoes tampoc hi veuen problemes per adaptar-se a la temperatura marcada per la llei.
En tot cas el fet de disposar de la porta amb tancament automatitzat pot ser complicat, perquè és un lloc on hi circula molta gent.
La mesura és d’obligat compliment també en els edificis d’oficines municipals. Però, en un comunicat, l’Ajuntament de Vilafranca explica que ja fa temps que treballa per a la reducció del consum energètic, amb la doble visió tant de reduir les emissions de CO2 com de reduir la despesa pública. En el cas de l’enllumenat públic, s’està duent a terme la substitució progressiva de les làmpades per lluminàries LED. Actualment, hi ha 2.507 punts de llum LED , un 33% del total, i a finals d’any es preveu que aquest percentatge arribi al 45%. Amb aquest canvi, s’aconsegueix reduir el consum energètic en més d’un 60%.
En el cas de la flota de vehicles, es va electrificant la flota progressivament, tant la pròpia de l’Ajuntament com la de les empreses concessionàries dels serveis de neteja o manteniment d’espais verds, i es fomenten els desplaçaments dels treballadors en bicicleta i motos elèctriques.
En el cas dels equipaments, de gestió més complexa, es defineixen diferents línies de treball. D’una banda la rehabilitació d’edificis per a la seva millora energètica. D’altra banda també es treballa en el disseny de nous edificis amb màxima qualificació energètica o la incorporació d’energies renovables als equipaments.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: