Dimecres, 17 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els comerciants veuen amb incertesa les noves mesures d’estalvi energètic

Una de les primeres mesures és posar límits a les temperatures, amb una mínima en interiors a l’estiu de 27 graus i la màxima a l’hivern de 19 graus.

El Consell de Ministres ha aprovat un reial decret amb mesures d’estalvi i eficiència energètica de diversos tipus. Una de les primeres és posar límits a les temperatures, amb una mínima en interiors a l’estiu de 27 graus i la màxima a l’hivern de 19 graus per no gastar massa energia en aire condicionat ni calefacció. Una altra mesura és racionalitzar els horaris de funcionament d’aquests aparells. El govern camina així cap a la reducció del consum de gas per ser més “eficients i sostenibles” i, sobretot, augmentar les reserves de combustible de cara a un hivern que es presenta complicat ja que Rússia està reduint el subministrament de gas.

Des de l’associació de comerciants Centre Vila es veu satisfactòriament qualsevol mesura que ajudi a l’estalvi energètic, però consideren que la mesura es vol implantar de forma massa sobtada i demanen més temps d’adaptació.

Els establiments que tinguin sistemes de calefacció o refrigeració en funcionament hauran de tenir sistemes de tancament automàtic de portes.

En aquest cas, el termini d’aplicació és fins al 30 de setembre i des del Centre Vila reconeixen que han rebut comentaris d’alguns associats angoixats per aquesta nova norma i un canvi que han d’aplicar en les properes setmanes. Des de l’associació creuen, d’altra banda, que no hauria d’haver-hi una temperatura fixada que sempre sigui la mateixa per a tothom sinó que caldria tenir en compte la temperatura que hi ha a l’exterior. Els establiments també hauran de tenir cartells explicant les mesures d’estalvi energètic, a més d’incorporar termòmetres que informin sobre la temperatura i el nivell d’humitat.

A més, la normativa també diu que ha d’haver menys llum als edificis. En aquest sentit, s’hauran d’apagar els llums dels aparadors a partir de les deu de la nit, cosa que els botiguers no veuen bé.

Els comerciants també creuen que és important tenir en compte l’aportació de llum que fan a la via pública.

Els botiguers també tenen por que siguin els comerços més petits els que rebin més controls per part de la policia que no pas els grans i lamenten que la falta de seny.

Per altra banda hi ha sectors, com ara el de superfícies de venda de carn, que no es veuen afectats per la normativa perquè, tot i el fred que hi fa dins, no treballen amb aire condicionat sinó que és el propi sistema de refrigeració de les neveres.
Ens ho explica la Maria Rosa Miranda, gerent de Càrniques Masó.

La llei d’estalvi energètic els hi sembla bé i seguiran amb els protocols que marca el gremi de carnisseria, que son tenir unes temperatures concretes per cada tipus de carn.

La mesura del control de la temperatura serà obligatòria i l’aplicaran també els centres de l’administració pública, centres de treball com ara bancs, despatxos o oficines, espais vinculats al transport, com ara estacions de tren o aeroports, grans centres comercials o culturals, així com bars, restaurants o cafeteries. No afecta hospitals, centres educatius o perruqueries

Els experts en eficiència energètica creuen que calien mesures urgents però demanen que vagin acompanyades d’ajuts

L’equip de Sinergia, del grup Instatec, ofereix assessorament en diferents àmbits del medi ambient i l’enginyeria. En nom de l’equip, Marta Marsó explica que era evident que calien mesures urgents per pal·liar els efectes de l’emergència climàtica i que el paper de Rússia en el subministrament de gas no ha fet més que empitjorar la situació. Ara bé, Marsó creu que les mesures anunciades pel govern dins el pla d’estalvi i gestió energètica en climatització haurien d’anar acompanyades d’ajuts econòmics, a més d’un canvi de mentalitat general.

Marsó destaca que hi ha moltes instal·lacions anticuades que requereixen de renovació per a ser eficients i que hi ha línies d’ajuts en aquest sentit.

A més, els immobles hauran de fer una revisió extraordinària de les calderes i instal·lacions tèrmiques abans del 31 de desembre de 2022, si la darrera la van fer abans de l’1 de gener de 2021.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: