Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La reforma dels autònoms vol igualar les seves quotes al nivell del règim general

La nova normativa s’ha donat a conèixer aquesta setmana i ja ha generat alguns dubtes entre els mateixos autònoms i els gestors.

Intentar regular de manera més coherent el que aporten els autònoms a les arques públiques és el que hi hauria al fons del decret llei que ha publicat el govern al BOE aquesta setmana, i que marca en 3 anys la transició per tal que aquests treballadors paguin en funció del seu tram d’ingressos, i no de forma voluntària com feien fins ara.

Des del sindicat CSC, la coordinadora de Som Autònoms Carme Teixidó, considera que aquesta modificació beneficia els qui més cobren.

Diferent és la visió des de la Cambra de Comerç de l’Alt Penedès, el seu president Ramon Giró considera que calia fer-ne una nova regulació, ja que hi havia una diferència important entre el que perceben els autònoms com a prestacions per les aportacions que fan, però també un dèficit important de les seves aportacions a les arques públiques.

L’objectiu final és que es cotitzi en funció dels ingressos o rendiments reals, i s’han establert 15 franges diferents. La complexitat de les tipologies dels autònoms porta però a que sigui difícil satisfer totes les especificats.

Des de la Cambra consideren que és positiu que s’hagi establert un mínim fixe de 80€ el primer any per els qui engeguen un negoci.

També destaquen el fet que es donin més cobertures, en funció del que s’aporti, a temes com l’atur o en situació d’acomiadament de treballadors. Tot plegat tenint present les tipologies d’autònom per compte propi, el qui tenen treballadors i els qui son societaris.

Això portarà a que a partir de gener hi hagi autònoms que hagin de pagar menys, però també altres que hauran de pagar més.

Des de la gestoria Gestintegral, el seu gerent Amadeu Pujol considera que aquest reial decret llei és molt complexe. En una primera anàlisi considera que es pot detectar més afany recaptatori.

Un altre punt que considera complicat tota aquesta normativa, és el fet que puguin fer-se les modificacions de trams cada dos mesos, quan les liquidacions d’impostos per exemple es fan cada tres. Tot plegat implica més burocratització.

La idea d’igualar els sistemes de cotització d’autònoms amb el règim general és en principi positiva, però la manera de fer-ho acaba sent molt complicada.

Aquesta normativa entre en vigor a partir del proper gener, i al llarg dels propers 3 anys fins a finals de 2025 s’anirà adaptant per mirar de consolidar la proposta a partir del 2026.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: