Divendres, 8 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els temes d’habitatge han centrat el debat del Ple municipal del mes de maig a Vilafranca

El Ple va ser presidit per Francisco Romero en funcions d’alcalde, donat que es va excusar la presència de Pere Regull, per motius personals.

Un dels temes destacats va ser l’alienació, mitjançant subhasta, de les diferents entitats que formen part de la Casa Feliu. La proposta del govern és posar a subhasta 14 lots de pisos i 3 lots de planta baixa i soterrani. La regidora d’Habitatge, Lourdes Sánchez, recordava que la donació de l’edifici es va fer sota la clàusula que s’utilitzès per cobrir necessitats socials de la forma que l’Ajuntament decideixi i que al criteri del govern la millor opció és la veda, per aconseguir ampliar encara més el parc d’habitatge social a diferents barris.

El regidor de Ciutadans, Eladio Garcia va estar d’acord en la venda, però va preguntar quants diners li ha costat a l’ajuntament la rehabilitació.

En canvi la regidora de VeC, Montse Romagosa va ser molt crítica per la venda, entent que no es respecta la voluntat de la donació i considerant l’operació com una mirada classista.

Per part de la CUP, Noel Viñas, també va ser crític amb aquesta operació que suposa, al seu parer, una pèrdua de patrimoni per a ús social.

Per part d’ERC la regidora Montse Espinosa constatava la falta d’habitatge social i valorava que l’ajuntament vulgui ampliar-lo, però anunciava una abstenció per alguns dubtes que els genera aquesta operació.

Espinosa va demanar que la compra de més habitatge amb es diners de la subhasta es faci el més ràpid possible.
L’alcalde en funcions, Francisco Romero, assenyalava que el que s’obtingui de la venda servirà per la millora de pisos a diferents indrets de la vila.

Finalment la venda de la Casa Feliu es va aprovar amb els vots a favor de JxV i PSC i C’s, l’abstenció d’ERC i el vot en contra de VeC i la CUP. En canvi el següent punt, que també tractava temes d’habitatge va rebre el suport unànime de tot el consistori.

Es tractava de la creació del Consell Municipal d’Habitatge de Vilafranca. Un òrgan consultiu en el que s’incorporaran un representant d’associacions que treballen pel dret a l’habitatge, d’agents immobiliaris, d’associacions de veïns i d’entitats del tercer sector. Tot seguit es va debatre una moció del l’alcaldia contra l’ocupació il·legal d’habitatges. La moció la va defensar el regidor, Joan Manel Montfort que va explicar que el text estava acordat amb els ajuntaments dels municipis de l’Arc Metropolità de Barcelona. També va donar detalls de la situació a Vilafranca l’any 2021, amb 225 ocupes de casos conflictius, que provoquen molèsties a més de 2.000 veïns.

La moció es va votar per punts. Els dos primers van ser aprovats per unanimitat, demanat que es cedeixin pisos de grans tenidors per ampliar l’oferta d’habitatge i que la Generalitat amplii la dotació per a persones vulnerables. La resta de punts es van aprovar amb els vots a favor del govern i Ciutadans, l’abstenció d’ERC i els vots en contra de CUP i VeC. En el ple també es van debatre altres mocions. ERC en presentava dues. Una per a la creació d’un cens de solars i parcel•les buides de Vilafranca i la seva utilització en favor de la ciutadania, aprovada per unanimitat i la segona moció per a la cessió dels actius immobles de la Sareb, que es va aprovar per punts, la majoria per unanimitat menys el punt 2, amb vots en contra de JxV, PSC i C’s i el punt 4,amb vot en contra de Cs. La darrera moció la presentava C’s perquè Vilafranca s’adhereixi a la Xarxa Europea de Corresponsals Regionals i Locals de la UE.

La moció es va aprovar amb els vots a favor d’ERC i C’s, el vot en contra de la CUP i l’abstenció de JxV i PSC. El darrer punt de l’ordre del dia va ser la renúncia del càrrec de la regidora de la CUP. En el comiat, Maria Ramon, explicava que el motiu de la renúncia és perquè aviat serà mare. Ramon va exposar la seva visió de la política local.

Va assenyalar que el seu pas per l’ajuntament ha estat una bona experiència i va apuntar que la rellevarà a partir del mes de juny Txus Magallón.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: