Dimarts, 16 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El sector vitivinícola, també el penedesenc, recupera xifres d’exportació pre-pandèmiques

Els primers mesos del 2022 estan deixant bones dades d’exportació, i les sensacions són que es podrien recuperar dades del 2019 sempre i quan es mantinguin els indicadors positius a nivell global

Les dades indiquen que per primer cop des de la pandèmia les xifres d’exportacions de vins i caves catalans recuperen els nivells dels anys anteriors, i si es pren com a referència el 2020, els creixements han estat de prop del 19% en valor i de prop del 11’5% en volum. Segons Prodeca, Promotora dels aliments catalans que depèn del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i agafant les dades de gener i febrer d’aquest 2022 les exportacions del sector vitivinícola català han augmentat en més d’un 6’5% respecte el mateix període de 2021.

Una de les causes que s’apunta és la cancel·lació dels aranzels que va imposar als Estats Units sota la presidència de Donald Trump. Això ha fet augmentar de manera significativa la quota del mercat nord-americà. El secretari general de l’Associació Vinícola Catalana, Toni Cruces, destaca que en general és una gran notícia pels cellers catalans, ja que hi ha mercats que estan responent molt bé.

El cas del mercat del Regne Unit, que es preveia complicat després del Brexit, està també responent bé. Les qüestions burocràtiques al final s’han relaxat una mica.

Cruces explica que és complicat fer prediccions, i remarca per exemple que dos mercats emergents en els darrers anys com Ucraïna i Rússia ara s’han vist aturats a causa de la guerra. Això ha de portar els cellers catalans a buscar i potenciar altres mercats.

Des de la D.O Penedès les sensacions en aquests primers mesos del 2022 són positives, ja que s’apunta que es recuperen xifres similars al 2019. Francesc Olivella és el director de la D.O Penedès.

La perspectiva és optimista pel que queda d’any, sempre i quan la situació mundial s’estabilitzi. Des de la D.O continuen amb la seva política d’internacionalització, i en aquest sentit van ser presents per primer cop a la fira Prowine a Düsseldorf. Una fira que Olivella comenta els ha anat bé.

Finalment hem parlat amb AECAVA, que seria la patronal del cava. El seu president, Damià Deàs, apunta un creixement respecte un bon any com va ser el passat 2021 de l’11% en volum i el 14’5% en import.

El sector del cava també ha notat la davallada dels mercats rus i ucraïnès, que anaven a l’alça. Deàs explica però que s’ha pogut trobar alternatives que estan funcionant bé.

En general en el sector del cava les sensacions estan sent bones aquest inici de 2022; però Deàs considera que es difícil fer prediccions a mitjà termini ja que hi ha molts condicionants que poden afectar els mercats i el consum.

Els vins i caves catalans s’exporten a 145 mercats del món, sent la Unió Europea el principal destí del sector, amb un 46’3%. A nivell global, els Estats Units és el primer importador de vins catalans, amb el 14’56%. Un augment de prop del 45% respecte les dades del 2021.

Alemanya és manté com a segon destí mundial, i primer mercat europeu. El volum de negoci seria de més de 74 milions d’euros, i un increment respecte l’any anterior del 8%. El Regne Unit seria el tercer mercat, i fora de la Unió Europea, amb un valor de 71’5 milions d’€ i un creixement proper al 26%. Per darrera tindríem Bèlgica, quarta destinació mundial i segona dins de la Unió Europea, amb importacions per un valor de gairebé 60 M€ i un creixement del 16% respecte el 2021; i en cinquè lloc el Japó amb 40’5 M€ i un increment del 7%.

Efemèrides

16 d'abril
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: