Dimecres, 22 de Març de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vinseum vol assolir la catalogació de Museu d’Interès Nacional amb la seva reobertura

Aquests propers mesos s’ha de completar el projecte amb la museïtzació de l’equipament, valorat en 2 milions d’€ que de moment aporta l’Ajuntament de Vilafranca.

L’Ajuntament destinarà 2 milions d’€ a la museïtzació de Vinseum, i demana suport de la Generalitat per completar-lo, en el que ha de ser la darrera fase abans de la seva entrada en funcionament la primavera de 2023.

Dimarts al migdia es va fer la presentació del que ha representant fins ara els treballs d’ampliació i modernització del Vinseum, i al mateix temps s’avançava el que es vol assolir un cop finalitzi la museïtzació que s’ha d’iniciar en els propers mesos.

Així, el regidor de Cultura, Ricard Rafecas va destacar el fet que malgrat tot els entrebancs, el Vinseum ha continuat obert.

De la seva banda, el tinent d’alcalde de l’Àrea d’Acció Territorial i Serveis Urbans, Francisco Romero, posava en valor que l’ampliació del Vinseum va de la mà d’una acció urbanística molt important per Vilafranca, a banda de ser una de les inversions més importants a la vila en els darrers anys. Han estat 4’5 milions d’euros que han donat impuls al que Romero qualificava com un dels projectes motor més rellevants dels darrers anys, ja que es complementa amb el que s’està fent al carrer del Comerç i ha d’ajudar a tirar endavant altres projectes.

El president de la Junta del Vinseum, Joan Tarrada, va definir tot el projecte com a genial, i tot un referent per reforçar la imatge de capital del vi de Vilafranca. Serà un equipament, explicava Tarrada, únic.

L’aposta per la reforma i ampliació del Vinseum ha estat important per l’Ajuntament, i l’alcalde Pere Regull recordava que cal fer un equipament que sigui atractiu per els visitants, però al mateix temps que mantingui l’excel·lència i l’esperit erudit. Ha de ser també un clar exponent de l’ADN penedesenc lligat a la cultura vitivinícola, i aconseguir ser un projecte de país.

Finalment, el director del museu, Xavier Fornos recordava que ara s’engega una segona part important de tot aquest procés, que és el projecte museogràfic, que ja està definit i ha de permetre arribar a mostrar entre 2.000 i 3.000 peces del fons del Vinseum.
Un cop obri portes l’equipament, Fornos apuntava que el gran objectiu també és assolir la qualificació com a Museu d’Interès Nacional.

El nou Vinseum ha de permetre tornar a veure algunes de les peces emblemàtiques que hi havia en l’antic, com la gran premsa de biga que presidia en el seu moment la sala de premses o el mural de Pau Boada que es tornarà a mostrar en un espai emblemàtic.

El repte de cara a aquests propers mesos és tirar endavant la proposta museística que va guanyar el concurs que es va convocar en el seu moment, i que té un pressupost de 2 milions d’euros que assumeix ara per ara directament l’Ajuntament, a l’espera que puguin arribar aportacions d’altres administracions.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: