Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
El Consell Escolar Municipal de Vilafranca s’adhereix a la defensa del model lingüístic escolar

El Consell Escolar Municipal de Vilafranca s’adhereix a la defensa del model lingüístic escolar

El Consell Escolar Municipal s’ha adherit al manifest en defensa del model lingüístic consensuat a l’escola catalana, i mostra el posicionament contrari a la imposició d’un 25% de castellà a les aules

L’òrgan, presidit per la regidora d’Educació, Meritxell Montserrat, i integrat per representats de tota la comunitat educativa de la vila, va aprovar aquest adhesió al manifest en la darrera reunió celebrada al desembre.

El manifest rebutja la sentència del Tribunal Suprem espanyol, que imposa el 25% de castellà a les aules, i reivindica el model de l’escola catalana, basat en un model lingüístic àmpliament consensuat a la nostra societat. L’escrit fa constar que correspon als centres educatius establir els criteris pedagògics per al tractament de les llengües, en el marc del Projecte lingüístic de centre. Reivindica que l’educació a Catalunya és i ha de ser naturalment en català i en aranès a l’Aran, i constata que els canvis socials, econòmics i culturals han comportat una reducció de l’ús del català. En aquest sentit, fa una crida a persistir en la defensa proactiva del seu ús a l’educació.

El Departament d’Educació ha previst accions per revertir aquestes xifres, com el pilotatge del Pla Nacional per la Llengua amb un conjunt de 200 centres de Catalunya així com cursos de sensibilització per als centres educatius sobre el multilingüisme dins i fora les aules.

A nivell municipal, a Vilafranca també s’impulsen propostes adreçades a incentivar l’ús social del català. Des de l’Ajuntament, en el marc de la comissió d’alfabetització, s’han promogut cursos de català oral per capacitar les famílies d’origen estranger que no coneixen la llengua. Aquests cursos s’han dut a terme en sis escoles de primària i hi han participat un total aproximat de 120 persones.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: