Diumenge, 2 d'Abril de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El ple aprova el pressupost municipal pel 2022 amb els vots del govern

El projecte museogràfic del Vinseum, amb 2 milions d’euros, és la inversió més destacada.

Aquest dimarts al vespre ha tingut lloc el ple municipal del mes de desembre a l’Ajuntament de Vilafranca. El ple havia de ser presencial però al migdia s’ha anunciat que finalment es faria telemàticament a causa de l’augment de contagis de coronavirus.

El punt més destacat de la sessió ha estat l’aprovació del pressupost municipal pel 2022, que tira endavant amb els 12 vots a favor del govern i la resta de vots en contra.

El regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, ha estat l’encarregat de presentar la proposta: un pressupost consolidat per a tota la corporació de gairebé 60 milions d’euros, una mica inferior al de l’any passat, que busca mantenir la qualitat dels serveis municipals, amb una fiscalitat baixa malgrat l’increment de l’IPC i un nivell d’endeutament que creix “d’una manera raonada i lògica”. Segons Ruiz, un dels objectius del govern és l’eficiència.

Ruiz ha destacat que l’ajuntament destina recursos a serveis que no són de la seva competència. Pel que fa a les inversions, la més destacada, d’uns 2 milions d’euros, és el projecte museogràfic del Vinseum. Altres projectes destacats en aquest àmbit són el viver de cellers que es farà al carrer Comerç i actuacions a l’espai públic que aniran en molts casos vinculades als plans de mobilitat i habitatge.

El regidor de Ciutadans Eladio García ha votat en contra de la proposta de pressupost. Ha demanat prioritzar una nova comissaria per a la Policia Local a les inversions i ha considerat que els recursos previstos per a habitatge i via pública són insuficients. També ha dit que el problema és estructural i que cal equiparar ingressos i despeses.

La regidora de Vilafranca en Comú, Montse Romagosa, ha explicat que des del seu grup plantejarien un pressupost enfocat a l’equitat i a una ciutat amb perspectiva de gènere i dels infants. També que destinarien recursos a una mobilitat sostenible i segura i un pla local de salut. Romagosa ha dit que les inversions en matèria d’habitatge que preveu el pressupost són insuficients i que no comparteixen la “tendència d’externalitzar serveis”, així com la manca d’un model de pressupost més participatiu.

Per la seva part, el regidor de la CUP Noel Viñas ha dit que la proposta del govern és d’un pressupost “continuista”, que “queda lluny de donar resposta als problemes de les persones”. Segons Viñas, és un pressupost que “no està a l’alçada del moment”. Des de la CUP hi troben a faltar els que consideren els seus pilars bàsics: participació ciutadana, drets socials i igualtat d’oportunitats.

El regidor Francisco Romero, en nom del PSC, ha volgut posar en valor el fet de poder aprovar el pressupost “en termini” i tenir les inversions disponibles a partir de l’1 de gener. També ha dit que l’aprovació del pressupost és “un capítol més” en el camí iniciat a causa de la irrupció de la Covid: mantenir els serveis perquè no augmentin les desigualtats i engegar projectes “motors” que generin impacte al seu voltant.

Per a ERC, caldria fer un debat conjunt d’ordenances i pressupostos. El regidor Pere Sàbat ha explicat que veuen el pressupost com “l’eina més potent per millorar Vilafranca” i, en aquest sentit, consideren que la proposta del govern “es queda curta i podria anar molt més enllà”. Segons ERC, el govern no té clar el seu model de ciutat.

En resposta a aquesta afirmació, l’alcalde, Pere Regull, ha explicat que el govern té molt clar quin és el seu rumb i el pressupost presentat ho demostra.

El pressupost ha estat aprovat amb els vots de Junts per Vilafranca i PSC, a l’equip de govern, mentre que la resta de grups municipals hi ha votat en contra. ERC, CUP i VeC han lamentat que les seves propostes no han estat tingudes en compte en la gran majoria de casos.

Comentaris

  1. lluc marti cabanach jane

    A mi em sembla prou bé això dels pressupostos, tot i que no he aclarit què passa amb les mal anomenades plus vàlues. Jo vaig perdre diners venent una plaça d’aparcament i em van cobrar l’impost. Vaig reclamar fa casi dos anys i ningú m’ha contestat. Si m’hagués demorat en l’IBI hauria tingut problemes. Així estem. Ni coherència ni educació mínima.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: