Dimecres, 8 de Desembre de 2021
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les ordenances fiscals de Vilafranca pujaran per l’IPC en caràcter general un 3’3%

La taxa d’escombraries pujarà un 5%, excepte per determinades activitats econòmiques que van patir més per la pandèmia.

L’aprovació de les ordenances fiscals del 2022 va ser el punt més destacat del Ple ordinari de l’Ajuntament de Vilafranca celebrat aquest dimarts. Un Ple que retornava a la presencialitat en el saló de sessions després de més d’un any i mig a causa de la pandèmia. El regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, que mantenint un criteri habitual es planteja l’augment de l’IPC. Però en relació a la taxa d’escombraries exposava que han augmentat un 25% els costos del trasllat a l’abocador, i en aquest cas es proposa un augment de la taxa del 5%. En relació a la taxa d’ocupació d’espai públic per a bars i restaurants es proposa una reducció del 5%, excepte els establiments que es troben a les rambles del centre, la de la Girada, o les places de Sant Joan i Jaume I. I en relació a l’aigua l’augment es fa fraccionat. Amb un increment del 2% pel primer tram de consum, del 3% pel segon tram i per sobre de l’IPC pels trams tercer i quart. Aureli Ruiz anunciava també el fraccionament en 4 terminis pel pagament de l’IBI.
El regidor de Cs, Eladio Garcia, anunciava el seu vot en contra. Trobava estrany la retirada d’algunes bonificacions per la reducció de residus i sobretot lamentava l’augment del 5% de la taxa d’escombraries. Garcia considera que ara no és el moment d’apujar impostos.
També el regidor de VeC, Ramon Arnabat, votava en contra de la proposta. Criticava que el govern no abordi una reforma de les ordenances amb un replantejament que les actualitzi per fer front a les necessitats del municipi i dels veïns.
Per exemple en temes de gènere Arnabat reclamava mesures de bonificació a les famílies monoparentals i lamentava que es retiri el recàrrec del 50% de l’IBI als grans tenidors que tinguin pisos buits.
Per la seva part el regidor de la CUP, Noel Viñas, considerava que més que anar endavant es va enrere en temes de sostenibilitat i habitatge.
Es mostrava molt crític per l’increment del 5% en la taxa d’escombraries, considerant que és degut a la mala gestió de l’equip de govern en el tema de la recollida selectiva.
Viñas apuntava el seu vot contrari perquè les ordenances proposades no faciliten una fiscalitat justa en matèria ambiental i social.
En relació a la proposta d’ordenances que fa el govern el primer tinent d’alcalde, Francisco Romero, volia posar en valor el model que seguieix l’ajuntament de Vilafranca des de fa molts anys, mantenint la pujada de l’IPC, amb un nivell d’inversió pública per habitant dels més alts a Catalunya, amb una oferta de més de 50 serveis públics, amb un endeutament baix i un IBI per sota d’altres municipis de dimensions similars.
Per la seva banda en nom d’ERC la regidora Montse Espinosa destacava que les ordenances són clarament continuistes, tot i reconèixer que s’introdueixen modificacions positives, com ara el fraccionament de l’IBI. Però del cantó negatiu apuntava la retirada d’algunes bonificacions de residus i medi ambient.
Per cloure el debat Aureli Ruiz indicava que no és cert que la gestió de residus porta a porta suposi un estalvi econòmic. I l’alcalde, Pere Regull, explicava que davant l’augment de costos previst per l’any vinent, mantenir l’IPC és una mesura que garanteix mantenir l’àmplia oferta de serveis municipals.
Finalment les ordenances fiscals es van aprovar amb els vots a favor dels dos socis de govern, JxV i PSC, l’abstenció d’ERC i els vots en contra de CUP, VeC i Cs.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: