Dissabte, 27 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Un centre de producció de denes de collaret al jaciment de Les Guixeres

El jaciment de Les Guixeres és un dels assentaments neolítics excavats més antics del Mediterrani occidental, de fa uns 7.500 anys.

Després que l’any passat no es pogués dur a terme la campanya corresponent per la situació sanitària, un equip de 15 persones, entre arqueòlegs, estudiants d’arqueologia i història i doctorands, ha estat treballant del 10 al 30 d’agost en aquest assentament situat a Sant Martí Sarroca, a tocar de Vilobí del Penedès.

El jaciment de Les Guixeres és un dels assentaments neolítics excavats més antics del Mediterrani occidental, de fa uns 7.500 anys, i un dels pocs a l’aire lliure.

Les anteriors campanyes havien servit per documentar dues cabanes i l’actual s’ha centrat en una tercera, on s’ha descobert un centre de producció de denes de collaret.

L’assentament era un poblat a l’aire lliure que va estar habitat pels primers pagesos – agricultors i ramaders- que es van establir al Penedès.

L’entorn del poblat era diferent a l’actual, amb un bosc amb més alzines i roures i amb planes endorreiques, llacs o llacunes, sota la muntanya de Can Sogas. Així els habitants tenien un fàcil accés a l’aigua.

Els treballs que s’hi fan des del 2015 compten amb el suport de l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca a través d’un conveni amb la Universitat de Barcelona.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: