Diumenge, 28 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La torre 0 de la muralla continua aportant informació per desxifrar la història d’Olèrdola

Aquest mes d’agost ha tingut lloc la tercera campanya d’excavacions a la muralla del conjunt monumental d’Olèrdola.

La campanya ha permès ampliar el perímetre excavat a l’anomenada torre 0, situada a l’extrem est, amb domini visual sobre el Garraf fins el mar i també sobre la plana del Penedès.

Ara mateix hi ha més incògnites que certeses però, d’entrada, es pot dir que l’estructura correspon a una nova torre aixecada al segle X, segurament sobre una altra torre romana, i que tenia entre 11 i 12 metres de façana, unes dimensions «excepcionals» en les construccions defensives alt medievals. La torre 0 té el millor control sobre el territori i també en domina l’accés.

Avui es troba en un dels extrems de l’espai principal i accessos, però, a l’antiguitat, era la primera torre que es trobava, ja que el camí era pel costat oposat al que és actualment.

Núria Molist és la coordinadora del Museu d’Arqueologia de Catalunya a la seu d’Olèrdola.

A banda d’explorar la torre medieval, a l’espera de poder documentar la torre romana que hi pugui haver a sota, els arqueòlegs també han excavat just al costat, davant de la muralla. Allà hi han trobat una sitja o cisterna, que podria tenir la funció d’acumular aigua per als soldats o per als operaris que construïen la muralla.

També hi han localitzat diversos encaixos o forats de diferents dimensions tallats a la roca, que podrien haver servit per fixar una màquina elevadora.

Properament es preveu fer uns treballs de consolidació en aquesta torre que permetran apreciar amb major claredat les seves dimensions.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: