Diumenge, 1 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les campanyes a la cova de la Font del Molinot de Pontons documenten un megàlit del Neolític

Els arqueòlegs han pogut documentar una gran estructura paradolmènica a l’entrada de la cova que es troba en un bon estat de conservació.

El jaciment de la cova de la font del Molinot, a Pontons, va ser identificada com a jaciment arqueològic durant els anys 60, quan s’hi van fer nombroses campanyes per part de la Secció d’Arqueologia del Museu de Vilafranca.

Les troballes que s’hi van documentar comprenen des de les darreries del Neolític antic, fa 6.500 anys, fins a inicis de l’edat del Bronze, fa 4.500 anys. L’any 1974, els arqueòlegs Vicenç Baldellou i Josep Mestres van fer campanya en alguns dels trams millor conservats i això els va permetre reconstruir l’estratigrafia del jaciment.

L’any passat, un equip de la Universitat de Barcelona va reprendre les excavacions amb la col·laboració de l’Ajuntament de Pontons i aquest 2023 s’hi ha fet una nova campanya que finalitzava fa pocs dies.

Els darrers treballs han permès documentar una gran estructura paradolmènica a l’entrada de la cova que es troba en un bon estat de conservació.

El jaciment de la cova de la Font del Molinot és especialment emblemàtic al Penedès perquè és en aquest indret on, als anys setanta, es va identificar per primer cop una nova cultura, la Postcardia, i un nou grup regional, batejat amb el nom de Molinot, que no havien estat descrits fins llavors.

Actualment hi ha vestigis d’aquesta tradició cultural a bona part del centre, el sud i l’oest de Catalunya.

La importància del jaciment, així com el valor de les darreres descobertes fan que els arqueòlegs que hi han treballat apostin per senyalitzar i donar a conèixer tot el què s’hi ha trobat.

En la darrera campanya a la cova de la Font del Molinot hi han participat una desena d’arqueòlegs i estudiants dins del projecte de recerca arqueològica ‘Prehistòria al litoral i prelitoral català’ del Seminari d’estudis i Recerques Prehistòriques de la Universitat de Barcelona.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: