Dilluns, 29 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Una nova campanya al jaciment de Les Guixeres amplia el perímetre i suma noves troballes

Es tracta d’un dels pocs assentaments a l’aire lliure d’aquesta època, fa 7.500 anys, que han estat descoberts fins al moment.

El jaciment de Les Guixeres, situat al terme municipal de Sant Martí Sarroca i a tocar de Vilobí del Penedès, és un dels assentaments neolítics excavats més antics del Mediterrani occidental, de fa uns 7.500 anys.

Del 10 al 30 d’agost, un equip format per una quinzena d’arqueòlegs i estudiants ha desenvolupat en aquest indret la vuitena campanya d’excavacions, emparada en un conveni entre l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca i la Universitat de Barcelona que s’allargarà fins al 2025.

La campanya ha servit per ampliar el perímetre de les zones ja conegudes i estudiar les estructures de les cabanes on vivia la gent que habitava el poblat.

El poblat va estar habitat del 5.600 al 4.700 abans de la nostra era i, uns mil·lennis després, va tornar a ser ocupat.

Durant els treballs, l’equip ha trobat diversos materials com ceràmica o eines per tallar, així com restes d’alimentació. Entre les troballes destaca un petit vas molt particular que sembla que contenia ocre.

Des de l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca destaquen la seva «aposta per aquest tipus d’iniciatives i col·laboracions que permeten el coneixement i la preservació del patrimoni històric dins del municipi». I agraeixen la tasca de tot l’equip «per la seva gran feina i col·laboració en les diferents presentacions públiques que han fet» per donar a conèixer el jaciment.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: