Dissabte, 1 d'Abril de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

‘Antoni Benaiges: el mestre que va prometre el mar’, a la Capella Sant Joan

L’exposició ‘Antoni Benaiges: el mestre que va prometre el mar’ es pot visitar fins al 21 de febrer a la Capella Sant Joan

En una escola rural republicana de principis dels anys trenta, el mestre Antoni Benaiges llança un experiment inèdit en aquelles terres, una premsa escolar. Els quaderns publicats a l’impremta dels alumnes d’aquell perdut llogarret de Burgos van viatjar fins a França, Mèxic, Argentina, Cuba, i escoles de tot l’estat, també del Penedès.

El mestre va acabar afusellat i enterrat en una fossa comuna durant els primers dies de la Guerra Civil. Aquella història i el llegat d’aquell mestre és el que recull l’exposició ‘Antoni Benaiges: el mestre que va prometre el mar’, que es pot visitar fins al 21 de febrer a la Capella de Sant Joan.

El fotògraf Sergi Bernal va descobrir la figura de Benaiges l’any 2010, després de fer fotos durant l’exhumació d’una fossa comuna. Bernal intenta, a través de les 32 fotografies que integren aquest projecte expositiu, no només desenterrar la memòria de les fosses comunes de la Guerra Civil, sinó també tancar la història d’una promesa incomplerta, la història del mestre Benaiges i els seus alumnes que mai van poder veure el mar de la mà del seu tutor, tal i com els va prometre després d’editar el quadern de ‘El mar’.

L’exposició ens ajuda a descobrir tota una vida dedicada a l’escola i als nens, de la mà dels antics alumnes i familiars de Benaiges que encara el recorden. També representa un clar exemple de la repressió exercida contra el col·lectiu educador en aquell temps.

El projecte forma part de les diferents propostes expositives i pedagògiques que el Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca i Vinseum han programat per recordar l’escola republicana al Penedès.
Ricard Rafecas és el regidor de Cultura.

A banda de les fotografies, el projecte expositiu de Sergi Bernal també inclou altres elements, com quatre facsímils del quaderns de l’Antoni Benaiges i una fotografia del grup escolar de Bañuelos.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: