Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El laboratori del CLILAB ha arribat a fer fins a 3.000 proves al dia

El Consorci del Laboratori Intercomarcal de l’Alt Penedès, l’Anoia i el Garraf afronta la segona onada de coronavirus arribant a fer fins a 3.000 proves al dia.

A l’inici de la pandèmia, el laboratori central de CLILAB Diagnòstics, ubicat en un edifici annex a l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, feia unes 60 PCR al dia. En un temps rècord i amb molt d’esforç, l’equip i les instal·lacions es van haver d’adaptar per donar resposta a la demanda de proves. En aquesta segona onada, el laboratori va arribar a fer la setmana passada 3.000 proves al dia com a topall. Paquita Casanova és la coordinadora tècnica de CLILAB Laboratori.

L’increment de proves relacionades amb el coronavirus és tot un repte al qual se li ha d’afegir la complexitat de gestionar una «demanda aleatòria» o no controlada, relacionada amb les mostres que arriben d’escoles o residències i que requereixen comunicar els resultats el més ràpid possible.

A banda del coronavirus, la resta d’activitat del laboratori s’ha anat recuperant en els darrers mesos.

L’adaptació de personal i tecnologia d’aquest laboratori ha augmentat molt la seva capacitat i ha permès, fins al moment, complir amb els terminis previstos per donar els resultats en la gran majoria dels casos.

Malgrat tot, el treball al límit pot provocar situacions com les que s’han viscut al laboratori de la Vall d’Hebron, on es van acumular retards de fins a 10 dies. La facultatiu especialista en anàlisis clíniques de CLILAB i membre de l’equip Covid, Sílvia Miró, explica que les màquines es poden espatllar i que s’intueixen problemes de subministrament de determinats elements, com els reactius.

Aquest cap de setmana s’ha donat a conèixer que Salut farà testos ràpids d’antígens, i no PCR, als contactes de les persones que hagin donat positiu per coronavirus, segons un document que el departament ha enviat als professionals sanitaris. Als laboratoris esperen que aquest canvi de protocol alleugereixi una mica la càrrega que estan suportant.

CLILAB Diagnòstics és un laboratori d’anàlisis clíniques i anatomia patològica que dona servei a sis centres hospitalaris, entre ells els de Vilafranca, Igualada, Sant Pere de Ribes i tres de la zona de Barcelona, així com als centres d’atenció primària de les comarques del l’Alt Penedès, l’Anoia i el Garraf. CLILAB consta de cinc laboratoris perifèrics i el central de Vilafranca.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: