Dissabte, 27 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Continua la tendència ascendent d’onada epidèmica de la grip

A l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès detecten des de Nadal més afluència a les urgències. La majoria de casos són lleus. En els ingressos, hi ha més incidència de la grip A que de la Covid.

Segons les darreres dades setmanals actualitzades del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions de Catalunya, es manté la tendència ascendent d’onada epidèmica de la grip de setmanes anteriors, amb un nivell alt de transmissió. Quant a la COVID-19, s’han incrementat els ingressos a hospitals i UCI. En canvi, el virus respiratori sincicial (VRS) continua en descens i amb xifres inferiors d’incidència a les mateixes dates de l’any passat.

Les infeccions respiratòries compliquen cada hivern l’activitat als centres sanitaris. El fet que als vells coneguts virus de la grip o del rinovirus s’hagi afegit en els darrers anys el de la COVID-19 fa augmentar la taxa global d’infeccions.

A l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, la gerent del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i el Garraf, la doctora Olga Farré, explica que la majoria de casos que arriben a urgències són lleus i que hi ha més incidència de grip A que de Covid.

A principis de setmana hi havia 25 pacients ingressats per complicacions derivades de la grip i 10 per la Covid als centres del Consorci, però les dades són molt canviants.

Pel que fa a les recomanacions a l’hora d’adreçar-se a les urgències hospitalàries, la doctora Farré explica que un indicador clar és la falta d’aire en respirar.

Finalment, Farré comenta que, fins al moment, l’alta incidència de les infeccions respiratòries no ha afectat la resta d’activitat de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès.

A l’Atenció Primària, l’activitat es manté en nivells alts i es preveu que continuï així en les properes setmanes. La doctora Mari Luz Ramiro és metge de família al CAP Vilafranca Nord.

Tant la grip com la COVID-19 són infeccions causades per virus que provoquen, en molts casos, un gran malestar. Però només es poden passar amb repòs, bona hidratació i analgèsics.

La doctora Ramiro explica que cal adreçar-se als serveis de salut quan la febre persisteix després de varis dies o si es presenten complicacions.

Com a mesura de prevenció, les mascaretes tornen a ser obligatòries a centres sanitaris i sociosanitaris des d’aquesta setmana. I, des de Salut, recomanen a la població que es vacuni.

Al CAP Vilafranca Nord, de moment, s’està mantenint l’activitat rutinària mentre es conviu amb l’alta incidència dels virus respiratoris.

Segons el Departament de Salut, pel que fa a l’activitat assistencial a l’atenció primària, en la situació actual, es produeix un increment d’activitat a la consulta ordinària de prop d’un 6% respecte la mateixa setmana de l’any passat, quan aquesta afectació no era tan elevada.

Aquests dies, també s’ha parlat de la proposta de la ministra de Sanitat, Mónica García, per impulsar una autobaixa per malaltia lleu els tres primers dies d’incapacitat. La mesura seria a l’estil de la que es va adoptar a l’última etapa de la pandèmia de la Covid, amb l’objectiu d’evitar el col·lapse dels centres de salut i la propagació del virus de la grip amb l’afluència de malalts.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: