Diumenge, 14 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Investigació i formació als professionals sanitaris, clau per fer front a la Covid persistent

S’anomena Covid persistent al conjunt de símptomes multiorgànics no atribuïbles a altres causes que perduren després de la fase aguda de la infecció de coronavirus.

Quan parlem de ‘covid’ tots nosaltres sabem a què ens referim i és que des del 2020, qui més qui menys, ha passat aquest virus. Tret dels casos més greus, la majoria l’hem passat en uns 10-15 dies amb febre, tos i altres símptomes. Però hi ha qui, després d’haver patit la malaltia, continua encara avui amb la simptomatologia. És el que anomenem Covid persistent. A Vilafranca s’ha fet una xerrada sobre el tema amb diversos professionals organitzada pel Grup pro Sanitat Pública.

S’anomena Covid persistent al conjunt de símptomes multiorgànics no atribuïbles a altres causes que perduren després de la fase aguda de la infecció de coronavirus. S’han descrit més 200 símptomes de covid persistent, tot i que entre els més comuns estan la fatiga, l’ofec, el dolor articular o muscular i la boira mental. Normalment aquests símptomes apareixen 3 mesos després d’haver superat el virus de covid-19.

Quan una persona amb símptomes d’una covid-19 ja passada va al seu metge de família, s’avalua quins símptomes té i com l’afecten en el seu dia a dia, es descarten signes d’alarma que obliguin a derivar al pacient a urgències i se li fan proves complementàries per descartar qualsevol altra patologia. Un cop fet això, molts cops s’arriba a la conclusió que la persona pateix covid persistent. És el cas del Jordi Fandós. El Jordi va donar positiu en covid el 4 d’agost del 2021 i va passar el virus de manera lleu amb l’únic símptoma de la pèrdua d’olfacte i el gust. Però poc després d’incorporar-se de nou a la feina va començar a trobar-se malament amb dolors, cansament i problemes respiratoris. Li van diagnosticar covid persistent i des de llavors segueix amb metges i visites a l’hospital de Vilafranca i l’hospital del Mar de Barcelona. No troben la solució i continua amb molts símptomes.

A causa dels símptomes ha deixat de fer vida normal.

Des dels centres sanitaris, tal i com explica el director del CAP Vilafranca 1, Eduard Borreguero, s’intenta pal·liar els símptomes i fer un acompanyament als pacients que veuen afectat el seu dia a dia.

Per trobar una solució a aquesta afectació hi ha diverses línies d’investigació. S’investiga el perfil simptomàtic dels pacients, els biomarcadors o els mecanismes de causa, entre altres aspectes. La metgessa Gemma Torrells és investigadora de la Covid persistent i explica que el perfil més habitual de persones afectades és el de dones entre 35 i 50 anys sense malalties prèvies.

Segons explica Torrells, la persistència també passa amb altres virus però no s’havia vist mai als nivells de la covid.

La covid persistent és una patologia relativament molt nova i és per això que, de moment, no es tenen xifres concretes d’afectats. A la comarca van naixent nous recursos per a tractar la simptomatologia de la covid persistent, com és la nova unitat de rehabilitació situada al Consorci Sociosanitari Ricard Fortuny. Ho explica la directora de l’Àrea Bàsica del Penedès Rural, Sara Freixedas.

La unitat de rehabilitació funciona des del setembre del 2022 i permet donar un tractament rehabilitador als pacients de covid persistent.

A mitjans de l’any 2022, al Centre Sociosanitari Ricard Fortuny van començar a rebre peticions per a valorar la memòria i atenció per part de persones joves que havien patit covid-19. Es tractava de persones amb un perfil molt similar: amb boira mental i problemes d’atenció i concentració. Dins del circuit sanitari anaven d’un lloc a un altre fins que finalment els hi donaven l’alta perquè no se’ls podia fer res més. Davant d’aquest sentiment d’incomprensió es va decidir obrir una línia d’atenció a aquests usuaris al Ricard Fortuny. El Xavier Montaner és neuropsicòleg clínic i s’encarrega del programa d’activitats d’estimulació i rehabilitació cognitiva dels pacients. Malgrat que a dia d’avui no existeix un tractament provadament eficaç, hi ha algunes guies clíniques de com actuar.

Tot i no comptar encara amb evidències clíniques, la percepció per part dels pacients és bona i valoren positivament la nova unitat de rehabilitació.

Malgrat les noves eines que van sorgint, tant el personal sanitari com els pacients reclamen més recursos per a la investigació de la covid persistent així com més formació als professionals a l’hora de tractar les persones que desenvolupen aquesta patologia.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: