Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Festa Major del 2020 ha viscut una processó simbòlica dins l’església de Santa Maria

Exceptuant les tronades aèries la resta d’actes simbòlics de la Festa Major de Vilafranca en l’any del coronavirus s’han celebrat dins de l’església, amb limitació d’entrada i emissió per Penedès TV.

També l’acte solemne de la festivitat de Sant Fèlix que es va celebrar a partir de les nou de la nit d’aquest diumenge. En aquest cas unificant l’aspecte singular que es viu a la més típica, que és el de realitzar una processó sense capellans i acte seguit la novena. Per això l’acte va començar amb l’Àliga de Vilafranca plantada davant les relíquies de Sant Fèlix exposades dalt de l’altar. Tot seguit l’alcalde i una representació del consistori d’una banda i els administradors de la Festa Major de l’altra van pujar dalt de les escales del presbiteri. Es va fer el ball de l’Àliga amb una estampa solemne i emotiva, escoltant la música composta per el vilafranquí Miquel Benito, que ens va deixar fa poques setmanes, i amb coreografia de Xavier Lahoz.

Tot seguit es va iniciar la representació simbòlica de la processó dins de la basílica. Dos membres del Ball de la Moixiganga escortaven els administradors amb el pendó i al seu darrere els administradors del 2010 portaven el Sant pel passadís central fins arribar a la porta tancada de l’església.

També en aquesta ocasió amb la música que Benito va compondre per l’Entrada de Sant Fèlix. Just en el moment de girar-lo es va sentir una simbòlica petada de coets i la gent va arrencar en aplaudiments.

Es va fer relleu d’administradors portadors del Sant i es va simular l’entrada a l’església col·locant Sant Fèlix en el mateix lloc on ha estat tota la novena i tot seguit una parella de cada ball va anar passant pel passadís central amb l’ordre habitual del seguici de la processó. Una entrada simbòlica que va cloure amb un llarg i emotiu aplaudiment.
A partir d’aquí va començar el darrer dia de la novena, tal i com cada any es realitza el dia 30 d’agost. Oficiada per el rector de Santa Maria, Xavier Aymerich. El mossèn va qualificar l’acte institucional de molt digne i emotiu, demostrant la capacitat de reinventar-se i assumir reptes de la societat vilafranquina.

Mossèn Aymerich apuntava que s’ha viscut una festa major estranya, en la que tothom ha fet el que ha pogut. Va assenyalar que cal trobar la part positiva de les coses i aprendre de les lliçons que ens dona la vida.

I va iniciar el darrer sermó sota el lema ‘feliç qui no té por i transmet esperança’. En aquesta ocasió es va convidar a parlar dalt del presbiteri al director de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, Magí Roig, que va parlar en nom de tots els col·lectius del món sanitari, de serveis o voluntariat que en els moments més durs de la pandèmia van estar al peu del canó lluitant per combatre la Covid-19. Magí Roig va destacar que aquesta és una lluita que continua i que s’ha de fer en equip, entre tota la societat.

El director de l’hospital insistia que el covid no ha desaparegut i acabava apuntant que els metges i les infermeres continuaran treballant per cuidar-nos i demanava que ens cuidem tots plegats per cuidar-los a ells.
La novena va acabar amb els goigs a Sant Fèlix enregistrats per Penedès TV i Ràdio Vilafranca i finalment amb un espectacular toc de castells acompanyat per l’organista Jonatan Carbó.

A l’hora que tradicionalment s’inicia amb el ball de l’Àliga la processó de Sant Fèlix el dia 30 d’agost des de la plaça de Santa Maria aquest indret acostuma a estar ple de gom a gom de gent. Aquest 2020 tot és diferent. Aquest diumenge a aquella hora hi havia gent a la plaça, però no era una multitud. En algun moment determinat es va agrupar més gent del que podria entendres com a saludable però de forma esporàdica la gent es va anar dispersant. Cal tenir en compte, però, que com a mesura de prevenció hi havia un desplegament policia excepcional, amb parelles de policia a cada cantonada de les places de Santa Maria, Jaume I i de l’Oli.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: