Dilluns, 18 d'Octubre de 2021
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
Els municipis de la comarca coincideixen en la necessitat de criteris per la desescalada

Els municipis de la comarca coincideixen en la necessitat de criteris per la desescalada

El dimecres 6 de maig es va celebrar telemàticament una sessió extraordinària del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de l’Alt Penedès.

En el marc de la sessió, es van exposar les repercussions de les mesures de confinament per la COVID en els diferents municipis. Hi ha negocis que s’han vist afectats transversalment de manera molt negativa, com els bars, restaurants, allotjaments turístics i comerços en general. D’altres, han viscut un increment de vendes, com les botigues d’alimentació dels petites municipis. Pel que fa a la indústria, la repercussió de les mesures de confinament també ha estat desigual entre municipis: en alguns casos, s’han fet ERTO generalitzats; en d’altres, hi ha indústries que pertanyen a sectors essencials o que s’han pogut adaptar ràpidament per fabricar productes essencials, i per tant han continuat la producció.
Un altre sector que es preveu que es veurà afectat per la crisi de la COVID és la pagesia; potser hi haurà un excedent de raïm al mercat que podria afectar a la baixa el preu de compra.
Ha estat generalitzada a tots els municipis de l’Alt Penedès l’augment de les situacions de precarietat social per la pèrdua de llocs de treball, pel retard en el cobrament dels subsidis d’ERTO i per la manca d’ingressos dels autònoms. A més, està previst que les situacions de precarietat s’agreugin i molts ajuntaments estan aprovant línies d’ajuts urgents a fons perdut i microcrèdits per a particulars i pimes.
A més de convocar línies d’ajut per pal·liar els efectes socioeconòmics de la COVID i/o per reactivar l’activitat econòmica, en els propers mesos, si les fases de desescalada ho permeten, els ajuntaments hauran de prendre decisions sobre l’obertura de piscines municipals, organització de casals d’estiu, celebració de festes majors… I alguns ajuntaments es plantegen la idoneïtat de destinar el pressupost d’aquestes activitats de lleure a subvencionar ajudes socials per als col·lectius més desafavorits.
La voluntat dels alcaldes i alcaldesses de l’Alt Penedès és intentar unificar criteris d’actuació. Els ajuntaments volen treballar, tant com sigui possible, de manera conjunta per adoptar acords comuns per fer front, durant els propers mesos, als impactes de la coronavirus, ja que la coordinació de tots els ajuntaments pot comportar un efecte diferencial i clau per al futur de la comarca. Enmig d’aquest panorama, ajuntaments i ciutadania voldrien tenir un calendari clar de les diferents fases de la desescalada; però això, ara per ara, sembla impossible, i les mesures i les decisions s’hauran de seguir adoptant amb molt poc marge de temps. Els ajuntaments també reclamen dades actualitzades i informació jurídica per poder aprovar les línies d’ajut i les mesures fiscals.
Els alcaldes i les alcaldesses de l’Alt Penedès també voldrien que el desconfinament dels seus municipis s’avanci al dels municipis de la Regió Sanitària Barcelona SUD (a la qual pertanyen), perquè la incidència de la COVID ha estat molt inferior.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: