Dijous, 4 de Juny de 2020
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
El Parlament ha aprovat la Llei de la vitivinicultura

El Parlament ha aprovat la Llei de la vitivinicultura

Un dels objectius principals d’aquesta Llei és adaptar l’ordenació vitivinícola a la normativa europea resultant de l’organització comuna del mercat del vi.

El gran desenvolupament del sector vitivinícola i el fet que més del 90% dels vins catalans s’emparin en les dotze Denominacions d’Origen que hi ha a Catalunya fan que calgui perfeccionar els sistemes de garantia i control per protegir-ne la qualitat i augmentar la quota de mercat. Per aquest motiu, i per adaptar-se a la nova realitat i actualitzar-se segons la normativa europea, aquest dimarts el Parlament ha aprovat la nova Llei vitivinícola de Catalunya per 124 vots a favor i 4 abstencions del subgrup parlamentari de la CUP.
Un dels objectius principals d’aquesta Llei és adaptar l’ordenació vitivinícola a la normativa europea resultant de l’organització comuna del mercat del vi. A grans trets, la Llei permet avançar en qüestions abans no regulades com ara les autoritzacions de plantació i replantació, el potencial vitícola i la creació del Catàleg de varietats. També es perfeccionen els sistemes de garantia i control en concentrar-se la inspecció en el Departament d’Agricultura i en l’INCAVI en matèria de verificació del compliment dels plecs de condicions per part dels cellers que emparen els seus vins a les diferents Denominacions d’Origen. La nova Llei també potencia el foment de l’enoturisme i la cultura del vi per part de l’INCAVI, conjuntament amb altres departaments de la Generalitat, entitats i institucions. D’aquesta manera, es fa un pas més per posar en relleu el turisme del vi com un instrument important de connexió del consumidor amb els viticultors i cellers i de comercialització de producte.
Altres elements destacables de la Llei són aquells relacionats amb l’adaptació als efectes del canvi climàtic per facilitar l’adaptació de la viticultura, es pretén agilitar i facilitar la incorporació de noves varietats, especialment les recuperades i ancestrals, en el potencial vitícola català i fomentar l’agricultura de muntanya.
A Catalunya, hi ha una superfície de vinya de més de 50.000 hectàrees, més de la meitat pertanyen al Penedès, territori que és pioner també en agricultura ecològica. A Catalunya hi ha més de 800 cellers i de 8.000 viticultors. El total del sector ocupa més de 25.900 treballadors, ja sigui a la vinya, als cellers o al sector dels serveis.
L’any 2018, es van comercialitzar 109 milions d’ampolles de vi tranquil i 244 milions d’ampolles de cava. Pel que fa a l’exportació, s’exporten 204 milions d’ampolles de vi i cava a 140 països del món i els principals mercats són el Regne Unit, Alemanya i els Estats Units.
La indústria vitivinícola, amb un volum de negoci anual proper als 1.500 milions d’euros l’any, constitueix el tercer sector agroalimentari de Catalunya i el 19,9% del sector del vi a l’Estat espanyol.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: