Dimecres, 8 d'Abril de 2020
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El 7 de gener es commemora el centenari de la concessió del títol de basílica a Santa Maria

El proper dimarts, 7 de gener, coincidint amb el dia de Sant Raimon de Penyafort, farà 100 anys que el papa Benet XV va concedir el títol de basílica a l’església de Santa Maria de Vilafranca.

Una basílica és una estructura arquitectònica d’origen romà que tenia una funció econòmica i jurídica. La seva estructura, anomenada “planta basilical”, esta formada per 3 o 5 naus, de les quals una central més gran que les laterals, en les quals s’hi poden obrir galeries de finestres.
Actualment, però, el nom de basílica no respon a criteris arquitectònics sinó que és el títol que es concedeix a esglésies notables per la seva antiguitat i prestigi i que frueix de certs privilegis. La concessió del títol de basílica a una església correspon al Papa. A Catalunya hi ha 27 basíliques.
El proper 7 d egenr a les vuit del vespre hi haurà l’eucaristia presidida pel bisbe de Sant Feliu, Agustí Cortés, i a continuació es farà el cant dels goigs de sant Raimon de Penyafort i la interpretació de l’Ave Verum de Mozart, a càrrec del cor Ave Verum, acompanyat de l’orquestra de cambra Art&So. L’organista serà el vilafranquí Berenguer Montserrat, tot sota la direcció del també vilafranquí, Miquel Benito.
Aquests darrers dies s’està ultimant l’obra que cantarà el projecte Ave Verum. Un projecte que es va iniciar a començaments del 2019 i que ha anat avançant. Ha consistit en agrupa a cantaries de diverses procedències per preparar una única obra, en aquest cas l’Ave Verum de Mozart.
Quan es va iniciar el projecte encara no se sabia quin dia es podria presentar i finalment ha coincidit amb els actes de celebració de la basílica.
Aquests darrers dies s’han fet els assaigs amb orquestra.
Tradicionalment els temples amb el títol de basílica tenen dos símbols que els identifiquen, el conopeu i el tintinacle. El conopeu és una peça històrica de la indumentària i insígnies papals, usada en principi per fer ombra al Papa en les processons. El tintinacle és una peça de fusta que representa un campanar amb una campaneta al seu interior, generalment amb algun element identificatiu de la pròpia església. El dia 7 de gener es recuperaran les insígnies pròpies de la basílica, el conopeu i tintinacle, i també s’estrenarà un nou escut.

Properament, Penedès Televisió emetrà en Alta Definició (HD)

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: