Dimarts, 11 d'Agost de 2020
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vilafranca demana una moratòria a la Vegueria Penedès fins que no s’elabori el Pla Territorial

Vilafranca ha aprovat una moció en la que demana una moratòria al territori de la Vegueria Penedès de tots els plans fins que no s’elabori el Pla Territorial Parcial.

Aquest dimarts s’ha celebrat el Ple ordinari corresponent al mes de setembre de l’Ajuntament de Vilafranca. Un Ple que ha centrat el debat, sobretot en les diferents mocions que presentaven els grups municipals. Entre d’altres a destacar que que presentaven els grups d’ERC, CUP i VeC per demanar la retirada del Pla Director Urbanístic de l’Activitat Econòmica Sant Marçal- Cal Vies. La moció manifesta el rebuig de l’ajuntament a aquest Pla i demana a la Conselleria de Territori i Sostenibilitat la retirada del projecte. També demana aplicar una moratòria a tot el territori de la Vegueria Penedès, a tots els plans i projectes que puguin alterar les futures decisions derivades del debat de la ciutadania del territori sobre el Pla Territorial. A més la moció proposa proporcionar els mitjans per a que la societat civil pugui participar en l’elaboració del Pla Territorial de la Vegueria Penedès.
En el moment de debatre la moció es va donar veu a un representant de la plataforma SosPenedès, Vicenç González, que va alertar de les dimensions del polígon industrial que es preveu.
El regidor de Ciutadans, Eladio Garcia, va mostrar-se contrari a aturar el projecte i va parlar de la necessitat d’oferir espai per a la indústria, amb visió de futur.
En nom del PSC, Francisco Romero, va apuntar que cal que s’agiliti l’elaboració del Pla Territorial del Penedès, però va alertar també de l’autonomia municipal i d’uns plans que estaven aprovats de fa anys. Per aquest motiu va anunciar la seva abstenció.
L’alcalde, Pere Regull, va parlar en nom de Junts per Vilafranca, i va remarcar que la moció té caràcter de prec. Va apuntar que el Penedès necessita viabilitat econòmica i que cal preservar un territori amb identitat vitivinícola. Va anunciar el vot a favor, però va dir que sobretot cal que s’elabori el Pla Territorial el més ràpid possible.
El regidor de VeC, Ramon Arnabat, va assenyalar que és important la petició d’una moratòria i que cal desenvolupar en general tots els serveis de la Vegueria Penedès, inclòs el Pla Territorial.
Per part de la CUP, Noel Viñas, advertia que el polígon del Cal Vias pot hipotecar bona part del territori i insistia en la necessitat d’una moratòria en la planificació urbanística.
I la regidora d’ERC, Mònica Hill, qualificava el projecte comuna mar de naus logístiques en un dels portals del Penedès i per això en demanava l’aturada. També incidia en la proposta de fer del Penedès una regió agroalimentària.
La moció es va aprovar amb els vots a favor de JxV, ERC, CUP i VeC, l’abstenció del PSC i el vot en contra de C’s. D’altra banda el Ple va debatre 7 mocions més de temes diversos. Una que presentava l’alcaldia de suport a la pagesos i per un preu digne del raïm i el vi que va rebre el suport de tots els grups. Una altra moció en resposta a les amenaces d’Endesa a les administracions locals per les factures de les famílies vulnerables, que van aprovar tots els grups, excepte la CUP que hi va votar en contra i C’s que es va abstenir. ERC presentava una moció de suport a la ILP per la rebaixa dels preus universitaris, que va comptar al la intervenció de Lisbeth Murga de Jovent Republicà i que es va aprovar per unanimitat.
En canvi no va prosperar una altra moció dels republicans demanant la creació de mecanismes per garantir una comunicació plural i transparent de l’ajuntament.
Sí que es va aprovar amb suport de tots els grups una moció presentada per ERC, CUP i VeC, per a l’increment de les accions de prevenció contra les agressions sexistes. També tots els grups van estar d’acord amb una proposta de VeC per fer una declaració institucional per l’emergència climàtica. I finalment la CUP va presentar una moció d’urgència de suport als independentistes detinguts aquest dilluns. La moció es va aprovar amb el suport de JxV, ERC, CUP i VeC, hi va votar en contra C’s mentre que el PSC no va votar.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: