Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La 4a campanya d’excavacions a Les Guixeres constata el potencial d’aquest jaciment neolític

Situat al terme municipal de Sant Martí Sarroca, a tocar de Vilobí del Penedès, el jaciment ha viscut aquestes darreres setmanes la seva quarta campanya consecutiva d’excavacions.

Del 10 al 31 d’agost, més d’una desena d’arqueòlegs, doctorants i estudiants d’Arqueologia han estat treballant per constatar el potencial d’aquest jaciment de fa 7.500 anys.
El de Les Guixeres és l’assentament neolític a l’aire lliure més antic del llevant peninsular i el sud de França. En aquesta campanya, l’equip d’arqueòlegs ha excavat uns 50 metres més enllà de l’excavació principal cobrint una superfície d’uns 200 metres quadrats.
El codirector de l’excavació i professor de la Universitat de Barcelona Xavier Oms ho explicava.
La campanya ha confirmat una tercera cabana, com ja s’augurava l’any passat, i ha permès recuperar restes de ceràmiques, ornaments i eines diverses, a més de les estructures dels habitacles.
Oms explica que l’assentament era fa 7.500 anys un poblat format per entre 30 i 50 persones que s’anaven movent pel territori.
Les excavacions al jaciment de Les Guixeres tindran continuïtat amb noves campanyes fins al 2021 en ser un projecte de la Universitat de Barcelona que compta amb el suport de la Generalitat. L’Ajuntament de Sant Martí Sarroca també col·labora amb els treballs oferint manutenció i allotjament a l’equip d’arqueòlegs.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: