Dimarts, 16 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La campanya al jaciment neolític de Les Guixeres ha posat al descobert una tercera cabana

El jaciment de Les Guixeres, a Sant Martí Sarroca, és un dels assentaments neolítics més antics del Mediterrani occidental, d’uns 7.500 anys, i un dels pocs excavats a l’aire lliure.

Fa tres anys es van reprendre les excavacions a Les Guixeres amb el suport logístic de l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca.

Aquest estiu, del 7 al 27 d’agost, un equip integrat per estudiants de la Universitat de Barcelona i doctorands de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Saragossa i encapçalat per l’arqueòleg i professor de la UB Xavier Oms hi ha estat treballant. L’equip ha posat al descobert una tercera cabana que s’afegeix a les dues que ja es van excavar en anteriors campanyes.

El jaciment de Les Guixeres, a tocar de Vilobí del Penedès, és un poblat a l’aire lliure que va estar habitat pels primers pagesos – agricultors i ramaders- que es van establir al Penedès.

L’entorn del poblat era diferent a l’actual, amb un bosc amb més alzines i roures i amb planes endorreiques, llacs o llacunes, sota la muntanya de Can Sogas. Així els habitants tenien un fàcil accés a l’aigua.

Els arqueòlegs tenen oberts uns 200 metres quadrats i esperen poder obrir entre 50 i 60 més en properes campanyes per conèixer millor l’estructura del poblat.

L’arqueòleg vilafranquí Josep Mestres va encapçalar una primera campanya d’excavacions al jaciment de Les Guixeres l’any 1974.

 

 

 

Efemèrides

16 d'abril
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: