Dimecres, 19 de Febrer de 2020
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Recerca arqueològica al jaciment de les Guixeres

El jaciment de Les Guixeres, a Sant Martí Sarroca, és un dels primers assentaments neolítics del Mediterrani occidental.

Un equip d’arqueòlegs i estudiants està treballant durant aquest mes d’agost al jaciment de Les Guixeres, al terme municipal de Sant Martí Sarroca, a tocar de Vilobí del Penedès. El jaciment és de fa 7.500 anys i, a les acaballes de la segona campanya d’excavacions gran que s’hi ha fet, continua aportant dades i materials valuosos per saber més sobre la vida dels habitants del Penedès a la Prehistòria.

Els arqueòlegs han obert uns 180 metres quadrats del jaciment, que calculen que fa uns 2.000 metres quadrats. De moment, hi han trobat dues cabanes i sembla que estan delimitant un tercer habitatge. És, per tant, un poblat a l’aire lliure que va estar habitat pels primers pagesos – agricultors i ramaders- que es van establir al Penedès. El jaciment és un dels primers assentaments neolítics del Mediterrani occidental.

L’arqueòleg i professor associat de la Universitat de Barcelona Xavier Oms és el director de l’equip. Explica que els habitants del jaciment estaven fixats a Les Guixeres però es movien pel territori.

L’entorn del poblat era diferent a l’actual, amb un bosc amb més alzines i roures i amb planes endorreiques, llacs o llacunes, sota la muntanya de Can Sogas. Així els habitants tenien un fàcil accés a l’aigua.

Els arqueòlegs han trobat materials diversos: eines com un punxó d’ós, perforadors o ganivets de sílex, ceràmica, denes de collaret, nuclis de sílex o una destral de pedra polida. De la campanya anterior també han localitzat llavors de blat domesticades que són les més antigues de la península ibèrica, segons la datació de Carboni 14.

L’estudi d’altres materials han confirmat que alguns recipients de ceràmica contenien lípids de ruminants, fet que podria indicar que els habitants del poblat consumien llet. Un cop acabi la campanya, s’haurà de fer el treball d’inventari, revisió i neteja de materials per al seu anàlisi per part dels experts.

L’Ajuntament de Sant Martí Sarroca col·labora des de l’any passat en les campanyes arqueològiques oferint suport logístic a l’equip, integrat per una quinzena de persones, bàsicament de la Universitat de Barcelona, però també estudiants de doctorat de la Universitat Rovira i Virgili i un col·laborador de les Illes Canàries. L’alcalde del municipi, Antoni Ventura, explica que mantindrà el seu compromís per l’alt “valor acadèmic” que té el jaciment.

L’any 1974, l’arqueòleg vilafranquí Josep Mestres va encapçalar la primera campanya d’excavacions a Les Guixeres.

Programació

Ràdio Vilafranca

04:00
Al teu aire
Radiofórmula amb Àlex Santamaria
07:00
Notícies en xarxa
Informació general
08:00
Penedès matí
Informatiu diari

Penedès Televisió

05:30
Punts i gols
Informació esportiva penedesenca, amb Tito Boada
06:00
L'informatiu vespre
L'actualitat de Vilafranca i el Penedès, al vespre
06:30
Tot jazz
Louis Armstrong i les cobles-orquestra-jazz

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: