Dimecres, 23 de Setembre de 2020
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les Guixeres de Vilobí documenta l’assentament neolític a l’aire lliure més antic

El jaciment de Les Guixeres de Vilobí, al terme de Sant Martí Sarroca, permet documentar l’assentament neolític a l’aire lliure més antic del llevant peninsular i el sud de França.

Fa 7.500 anys, a l’inici del Neolític, els primer pagesos -agricultors i ramaders- que es van establir al Penedès van habitar en aquest indret, situat al terme municipal de Sant Martí Sarroca. Llavors, a la zona, ara integrada de bosc de pins i vinyes, hi havia aiguamolls i, per tant, una vegetació menys robusta que els roures i alzines que poblaven els boscos del Penedès en aquell temps. Així, els colons s’hi podien establir amb menys dificultats, sense haver de talar arbres de grans dimensions i, alhora, podien beneficiar-se d’un recurs com l’aigua, necessari per a les seves activitats. El jaciment de Les Guixeres de Vilobí és l’establiment d’aquestes característiques més antic dels coneguts fins ara al llevant peninsular i del sud de França, segons han determinat els estudis dels arqueòlegs i les datacions de carboni 14 que s’han fet amb els materials recollits.

Després d’unes troballes inicials a la superfície del terreny, l’any 1974, l’arqueòleg vilafranquí Josep Mestres es va interessar pel jaciment i va començar a excavar-hi. Les excavacions es van allargar fins al 1984 i, aquest estiu, s’han reprès amb un nou equip de les Universitats de Barcelona, Autònoma i Saragossa. Xavier Oms és el director de l’equip.

Oms explica com seria el modus vivendi dels habitants d’aquest enclavament neolític i els patrons que es reconeixen segons els indicis que han anat recollint els arqueòlegs.

La campanya d’aquest estiu ha durat vint dies i ha estat participada per un equip de quinze persones. L’allotjament i les dietes han estat assumides per l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca. En nom del consistori, l’alcalde, Antoni Ventura, explica que volen continuar donant suport a les excavacions en els propers anys donada a la informació valuosa que s’està extraient del jaciment.

El jaciment de Les Guixeres de Vilobí és tres-cents anys més antic que el de La Draga de Banyoles, on  hi ha un sol moment d’ocupació del neolític antic, propi d’un grup humà del Cardial final, que les datacions per carboni 14 situen entre mitjans i finals del sisè mil·lenni abans de Crist.

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: