Dimecres, 27 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Capella dels Dolors va acollir la missa en honor a la Mare de Déu dels Dolors

La celebració eucarística va sevir també per estrenar els nous goigs a lloança de la Mare de Déu dels Dolors, que va cantar l’Schola Gregoriana de Vilafranca.

El passat divendres dia 12 d’abril, festivitat dels Dolors de la Mare de Déu, es van recuperar i cantar els goigs a la seva lloança en el decurs de la missa en honor a la Mare de Déu dels Dolors a la capella que hi ha a la plaça de Jaume I.

La celebració eucarística de la festivitat, com els altres dies del Septenari des del dimarts 9 d’abril, es va fer a la Capella dels Dolors a les 8 del vespre i a la cloenda divendres es van cantar aquests goigs recuperats.

Una nova edició, promoguda per Gogistes Penedesencs i que s’obsequiava a tots els fidels assistents, recupera uns versos populars, revisats per Mn. Xavier Aymerich i que en el seu dia va musicar Mn. Josep Maideu. A la vegada, inclou una àmplia nota històrica sobre la vilafranquina capella de les Dolors, d’acord amb el seu nom popular, així com la seva relació històrica amb la capella de Sant Pelegrí que hi ha al costat i la basílica de Santa Maria amb la que comparteix plaça.

La devoció a la Mare de Déu dels Dolors té el seu origen a Florència a l’època medieval (S. XIV) quan es crea l’orde mendicant dels Servents de Maria, que ben aviat seran coneguts popularment com a Servites. Eren persones que seguien una regla de vida basada en la penitència i la pobresa, sota l’advocació particular de la Mare de Déu dels Dolors. Durant els segles XVII i XVIII l’orde es va estendre per Catalunya i va arribar també a Vilafranca on el 15 de març de 1699 es va posar la primera pedra de la capella, construcció de la qual se’n feu el darrer pagament el 9 de gener de 1704.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: