Dijous, 27 de Gener de 2022
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Alumnes de l’INS Eugeni d’Ors reflexionen sobre la guerra i l’exili amb una exposició

La mostra ‘La llibertat afusellada’, que es pot veure al vestíbul de la primera planta de l’institut, és només una petita part del que estan treballant els i les alumnes dins del projecte Buchenwald.

Es tracta d’un projecte impulsat per l’associació Amical de Mauthausen i altres camps sobre la memòria, la deportació i la prevenció del feixisme. A través de les assignatures de català, filosofia i socials, l’alumnat de 4t d’ESO de l’INS Eugeni d’Ors aprofundeix en el coneixement de la guerra civil, l’exili, la deportació i les conseqüències dels conflictes que van sacsejar la vida de milers de persones.

El professor de socials Salvador Campamà destaca que aquest projecte permet «posar noms i cognoms a les persones» que van viure aquests conflictes. També posa l’accent sobre la metodologia innovadora amb la qual els i les alumnes aborden el coneixement al voltant del projecte. A banda de la investigació que han fet per preparar l’exposició ‘La llibertat afusellada’, van fer una sortida a les rutes de l’exili, a Argelers, la Maternitat d’Elna i la tomba de Machado a Colliure, i han assistit a la presentació del llibre d’Enric Tomàs i Josep Ferret ‘Cal que sapigueu de nosaltres’.

El professor de socials Jesús Palma apunta, per la seva banda, que l’alumnat rep tota aquesta informació amb certa sorpresa, sobretot perquè se n’adonen de la proximitat d’aquells fets.

Dues de les alumnes que han participat a l’elaboració de l’exposició ‘La llibertat afusellada’, l’Arantxa i la Júlia, ens expliquen com han treballat.

També reflexionen sobre les sensacions que van tenir en visitar Argelers i la Maternitat d’Elna.

El projecte Buchenwald té un blog a internet on es recullen les activitats i propostes pedagògiques vinculades a la iniciativa, que té com a objectu la creació d’una xarxa de memòria i prevenció del feixisme.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: