Dimecres, 7 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Ajuntament de Vilafranca ha tancat l’exercici del 2018 amb un superàvit de 2M€

Aquest dimarts s’ha celebrat ple ordinari a l’Ajuntament de Vilafranca, en el qual s’ha donat compte del tancament econòmic de l’exercici de l’any passat.

El regidor d’Hisenda explicava que s’ha assolit un romanent de tresoreria net de poc més de 2M€. També remarcava s’ha reduït el deute fins al 33% dels ingressos propis, una xifra molt per sota dels límits legals i de l’endeutament de la majoria d’ajuntaments de dimensions similars. Un altre aspecte positiu és el pagament als proveïdors en un període de 15 dies des que es reconeix la factura. El regidor remarcava la bona gestió amb equilibri, un nivell d’impostos baix, però amb inversions i mantenint els serveis.
Ruiz assenyalava que el romanent s’ha aconseguit gràcies a l’estalvi en la despesa. Per exemple uns 160.000€ en subministraments, o 300.000€ en baixes de contractes, i una reducció de la despesa corrent entre tot el conjunt de servies amb un estalvi de 470.000€. En el transcurs del mateix Ple es va aprovar destinar gairebé la totalitat del superàvit a obres de millora de la via pública i equipaments municipals.
Va ser a través d’una modificació de pressupost amb un total de 4’2M€, alguns dels quals recollint noves aportacions no previstes inicialment en el pressupost del 2019, però també amb l’aplicació de 1’9M€ del romanent.
En concret s’aplicarà una inversió de 1’7M€ en la urbanització del carrer del Comerç, arranjament de voreres, asfaltat de carrers, millora de l’entorn de la Plaça de l’Oli o plantació d’arbrat.
El regidor del PP, Josep Ramon, va donar suport a la proposta, remarcant que a Vilafranca és molt necessària la inversió en carrers.
En nom de VeC, Ramon Arnabat, va criticar les modificacions constants de pressupost, i especialment el fet que es facin les obres d’inversió fora del pressupost inicial, a base del romanent. Sobretot perquè per exemple es podria haver contemplat la construcció d’una nova biblioteca.
Per part d’ERC, Mònica Hill, va criticar també la forma com es fan les inversions, sense un debat entre els grups, i també es va mostrar en contra d’acumular un romanent tant gran, criticant al govern de manca de planificació.
En nom de la CUP, Francesc Oliva, va criticar la urgència amb la que es vol aplicar el romanent i el fet que s’inverteixi en ciment i no en les persones. La CUP proposava aplicar el romanent a una nova biblioteca o a polítiques d’habitatge.
Per la seva banda el tinent d’alcalde d’Acció Territorial i Serveis Urbans, Francisco Romero, apuntava que sens una bona planificació és molt difícil fer inversió i recordava el compromís del govern en prioritzar la urbanització de la llosa de les vies.
La modificació del pressupost es va aprovar amb el vot a favor de PDeCAT, PSC i PP, l’abstenció d’ERC i els vots en contra de CUP i VeC.

D’altra banda el Ple va començar amb la presentació de l’informe anual del nou Síndic de Greuges, Jaume Rafecas. Alguna de les qüestions de va plantejar coincidia amb les que en les darrers anys també presentava l’anterior síndica, Glòria Valeri. Per exemple la queixa per la tardança en algunes respostes a les reclamacions dels ciutadans. També d’ofici es va fer ressò de la que considera és la principal problemàtica de la societat actualment que se situa en els problemes d’habitatge.
El conjunt de portaveus va reconèixer la bona tasca del síndic, amb 160 actuacions l’any 2018, entre consultes i expedients.

L’alcalde, Pere Regull, es va afegir també a les felicitacions remarcant que la sindicatura és una eina útil pels ciutadans i per l’ajuntament. També va alertar sobre les dificultats en el segle XXI de poder atendre amb agilitat l’allau d’intervencions que arribe a l’ajuntament amb l’ús de les tecnologies.
El Ple municipal va acabar amb l’aprovació per unanimitat de dues mocions. Una la presentaven el PDeCAT i el PSC per garantir la continuïtat dels centres especials de treball a Catalunya i l’altra la presentava la CUP pel desplegament de la llei per afrontar l’emergència en l’àmbit d’habitatge i pobresa energètica.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: