Diumenge, 17 de febrer de 2019
Penedès Televisió
Ràdio Vilafranca
Presenten el llibre “Raïms. Les principals varietats catalanes: història, cultiu i vins”

Presenten el llibre “Raïms. Les principals varietats catalanes: història, cultiu i vins”

La Institució Catalana d’Estudis Agraris i Vinseum impulsen l’edició d’un manual que recull història, cultiu i vins de les principals varietats catalanes.

Aquest proper divendres, a les 7 de la tarda, a la sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans es presentarà el llibre “Raïms. Les principals varietats catalanes: història, cultiu i vins”. La presentació anirà a càrrec de Jaume Gramona, president de Caves Gramona. També intervindran Jordi Sala, director de la ICEA, que obrirà l’acte i Salvador Puig, director general de l’INCAVI, que el clourà. En representació dels responsables de l’obra parlaran Josep Maria Puiggròs, coordinador de la secció de viticultura de la ICEA, i Xavier Fornos, director de Vinseum. Ramon Nadal hi participarà en representació d’Edicions i propostes culturals Andana, empresa que s’ha fet càrrec de la edició del llibre.

Raïms, que ha estat coordinat per Josep Maria Puiggròs, Xavier Fornos i Jordina Escala, és un treball col·lectiu fet per sis especialistes procedents de diferents àmbits relacionats amb la viticultura i la enologia, Agustí Villarroya, Montserrat Nadal, Josep M. Puiggròs, Lluís Giralt, Joan Rovira i Carme Domingo.

De la suma dels seus coneixements n’ha resultat aquest manual, que tracta d’una manera molt completa un dels cultius més representatius de la Mediterrània. Existeixen altres publicacions que tracten l’ampelografia, la viticultura o l’enologia des d’un punt de vista tècnic. No és, però, gaire freqüent que, com en aquest cas, s’hi incorporin també elements d’història i cultura.

En aquest sentit, han estat clau per a la construcció del discurs històric de les dotze varietats que aquí són protagonistes el conjunt de quinze mil fitxes manuscrites, que avui es guarden al Centre de Documentació de Vinseum, recopilades al seu moment pel doctor Emili Giralt i Raventós, erudit, mestre i acadèmic d’obligada referència en el camp de la història agrària dels Països Catalans.

 

Les dotze varietats que inclou aquest manual són les autòctones, aquelles que tradicionalment s’han cultivat a Catalunya. Són la carinyena, garnatxa, macabeu, malvasia de Sitges, monastrell, moscatell, parellada, picapoll, sumoll, trepat, ull de llebre i xarel·lo. El llibre, que s’adreça a pagesos, elaboradors, tècnics del sector vitivinícola i, sobretot, a tots aquells amants del vi i consumidors que vulguin saber alguna cosa més dels raïms i vins del nostre país, el podreu trobar en breu a les llibreries.

Enquesta

El judici als independentistes farà que la imatge d'Espanya…

Programació

Ràdio Vilafranca

12:00
Diumenge esportiu
L'esport local i comarcal, amb Jaume Tutusaus
15:00
Entre nosaltres
Musical amb David Alsina
17:00
Mites de la cançó
Bob Dylan en català

Penedès Televisió

10:30
De festa
Festa Major d'hivern dels Monjos / Aplec de Sant Pau
11:00
Missa de Montserrat
Directe de la Missa conventual de Montserrat
12:30
Caminant per Catalunya
Excursions pel territori

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: