Diumenge, 28 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les 27enes Jornades d’Estudis Penedesencs posen el focus sobre les muralles

El diàleg entre urbanisme i patrimoni al voltant de les muralles urbanes ha centrat les 27enes jornades d’estudis penedesencs.

Les jornades tenia lloc aquest cap de setmana a Sitges, Calafell i Vilafranca. A la capital de l’Alt Penedès, les jornades es desenvolupaven a l’auditori del Fòrum Berger Balaguer el dissabte amb les ponències de diversos experts que presentaven els casos de Barcelona, Tarragona, Montblanc i Granollers. També s’hi va exposar l’estat actual de les muralles de Vilafranca i L’Arboç.

Les 27enes jornades d’estudis penedesencs han volgut posar el focus en la integració i gestió del patrimoni en els nuclis urbans, especialment en la complexitat que generen les muralles. Des de la secció d’Arqueologia de l’Institut d’Estudis Penedesencs, Xavier Esteve destacava que és imprescindible abordar el tractament sobre una muralla urbana des d’un “enfoc pluridisciplinar”.

En el cas del Penedès, els diversos municipis que compten amb estructures defensives presenten diferents casuístiques. Sitges, Vilanova o L’Arboç, per posar alguns exemples, estan treballant per estudiar millor les seves muralles i divulgar-les. En el cas de Vilafranca, el traçat de la muralla es coneix prou bé i s’ha fet algun intent per divulgar el patrimoni que representa però, segons Esteve, hi ha encara molta feina per fer.

Les preactes de les 27enes jornades d’estudis penedesencs han estat editades en un llibret amb la voluntat de recollir la informació presentada i despertar l’interès en un públic no especialista.
Les jornades s’han emmarcat en la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: