Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Ruda ha organitzat la presentació a Vilafranca del llibre “Le llamaban Laura”

A la dècada dels anys 80, un gran número de basques i bascos van participar, sota la bandera de l’internacionalisme en els processos revolucionaris oberts a Llatinoamèrica.

Alguns van anar a El Salvador per  unir-se a la insurrecció que dirigia el FMLN. Una d’aquestes militants va ser Miren Odriozola. Va participar a la guerra com a sanitària en un primer moment i, posteriorment, amb més responsabilitats logístiques. L’anomenaven Laura.

La presentació a Vilafranca del llibre “Le llamaban Laura” l’organitzava dissabte passat La Ruda al Casal Popular. Hi participaven la seva autora, Leire Ibarguren, la protagonista del llibre, Miren Odriozola, l’exmembre de la guerrilla del FMLN, Doris Elisabeth Pérez i la militant internacionalista Mercè Pallarès.

Leire Ibarguren explica que es van conèixer amb la Miren fa uns deu anys i que mica en mica va anar descobrint la seva potent història.

Miren Odriozola treballava als anys seixanta i setanta en una fàbrica al País Basc i es va vincular als moviments feministes, obrers i antifranquistes. Posteriorment va decidir anar-se a Amèrica per lluitar pels drets socials, afegint-se a la guerrilla del FMNL a El Salvador.

La guerra va durar fins el 1992. Una de les lluitadores va ser la Doris Elisabeth Pérez, que es va involucra quan tenia 15 anys i va lluitar durant 12 anys. Considera que valia la pena, perquè avui han millorat les coses al seu país.

Dissabte al matí la gent que omplia la sala d’actes del Casal Popular va seguir amb atenció les explicacions d’aquestes dones.

 

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: