Diumenge, 3 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Més consciència social davant els feminicidis

Els actes centrals del 25N a Vilafranca es van fer a la plaça de la Vila reclamant més consciència social davant els feminicidis.

Dissabte al vespre la plaça de la Vila va acollir els dos actes més multitudinaris d’aquest 2023 per recordar el dia Internacional per erradicar la violència envers les dones. Primer va ser l’acte institucional organitzat per l’Ajuntament de Vilafranca, i després un acte més reivindicatiu organitzat per el col·lectiu feminista La Ruda. En els dos casos l’objectiu era continuar fent una crida a conscienciar la societat de la necessitat de seguir lluitar per erradicar aquesta xacra i fer-ho també des de l’educació i la promoció de la cultura per assolir una societat més igualitària

La primera de les dues activitats organitzades a la plaça de la vila era la concentració promoguda des de l’Ajuntament, i que va aplegar un bon nombre de persones, ja que comptava també amb la col·laboració del grup de dones del taller de teatre de l’Escola de Vida del SIAD, d’unes 200 dones de diferents corals vilafranquines, i del grup de guitarres de l’Escola Municipal de Música Maria Dolors Calvet.

L’acte va recollir diferents lectures de textos i del manifest institucional, i a banda de les entitats esmentades, també van participar l’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, i les regidors de Cultura i d’Educació, Àngels Dalmau i Gemma Romeu respectivament.

La regidora de Cultural posava en valor el treball transversal que es fa des de l’Ajuntament per promoure i recordar la importància del paper de la dona al llarg dels segles, i el fet que per lluitar contra la violència masclista és imprescindible treballar des de l’àmbit de la cultura i l’educació. Per Àngels Dalmau és important que tota la societat, dones i homes conjuntament treballin per assolir aquesta igualtat, des d’un feminisme no excloent. Àngels Dalmau

La regidora va remarcar també que en aquests moments en que la societat ha perdut molts valors, el feminisme continua sent una de les poques eines útils de lluita social contra el capitalisme i el patriarcat. Àngels Dalmau

En el decurs d’aquest acte institucional es va fer la cantata protagonitzada per 200 dones de corals vilafranquines amb el títol ‘Cançó sense por’.

D’altra banda, en acabar i al mateix espai es va fer l’acte organitzat per el col·lectiu feminista La Ruda, que cada organitza el 25N una marxa de torxes silenciosa i una performance per recordar totes les dones assassinades per les seves parelles o ex-parelles al llarg de l’any. Joana Sadurní és membre del col·lectiu La Ruda.

En aquest acte hi van participar unes 200 persones, que van marxar des de la plaça de la Vila fins davant del Palau Baltà on va tenir lloc la performance final.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: