Dimecres, 22 de Setembre de 2021
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La CUP de Vilafranca demana més finançament per als serveis bibliotecaris de la vila

La CUP de Vilafranca va fer aquest dimecres a la tarda una roda de premsa davant la biblioteca Torras i Bages al voltant de la recent aprovació del pla de lectura i biblioteques.

Des de la CUP han volgut felicitar, en primer lloc, tots els agents implicats en l’elaboració del pla per “la bona feina realitzada”. Per altra banda, però, recorden que el pla ha trigat 3 anys a aprovar-se quan el que es demana ja es recomanava al pla de lectura del 2014. A més, des de la CUP creuen que la biblioteca a Vilafranca és un servei “infrafinançat” en tots els àmbits: tant en personal, com en manteniment i en despesa corrent.

La formació ha recordat algunes de les xifres pel que fa al sevei bibliotecari. A Vilafranca la despesa corrent municipal per habitant és de 5,4 €, davant una mitjana és de 8,5 €. Les biblioteques de la DIBA, en ciutats de mida similar, es financen de mitjana en un 44% per part de la Diputació de Barcelona i en un 55% per part dels ajuntaments. A Vilafranca aquest percentatge canvia a un 61% per part de la DIBA i a un 38% per part de l’Ajuntament. El percentatge de pressupost total destinat a manteniment, que és responsabilitat del consistori municipal, és del 15%, mentre que la mitjana és del 28%.

I per últim, el percentatge destinat a personal que finança l’ajuntament és del 37%, mentre que la mitjana és del 55%.

També han volgut fer una comparació amb altres municipis de la comarca en relació a la superfície útil de biblioteca. Vilafranca compta amb 948 m² de superfície útil amb una població d’uns 40.000 habitants; en canvi, a Sant Sadurní d’Anoia, amb uns 12.000 habitants compten amb 1.552 m² i, a Santa Margarida i els Monjos, amb 7.470 habitants, hi ha una biblioteca amb 893 m².

Per tot plegat, la formació aposta per tres punts bàsics per millorar el servei bibliotecari a Vilafranca: una comissió de lectura integrada per persones de consens, el compromís de dedicar un 1% del pressupost municipal a serveis bibliotecaris i la necessitat de construir una segona biblioteca.

La CUP defensa que “no es pot tenir un pla per al S. XXI amb serveis i infraestructures del S. XIX.” També indiquen que els objectius d’aquest pla no es podran assolir amb la manca de compromís i finançament actual.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: