Dijous, 7 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Bona part del sector vinícola qüestiona el Pla Territorial Parcial del Penedès

Es crea la Plataforma Defensem la identitat vitivinícola del Penedès, formada per patronal i agents del sector, davant les propostes del Pla Territorial Parcial.

El nou Pla Territorial Parcial del Penedès es troba doncs en el centre d’atenció al focus del sector vitivinícola, amb un bon nombre d’agents socials del territori liderats per les patronals del cava i el vi: Institut del Cava, Pimecava i UVIPE; i per el CEPVI (Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola). El motiu és que veuen grans amenaces en el plantejament actual del Pla Territorial Parcial (PTP) del Penedès. Per les informacions conegudes fins avui, diuen, aquest pla posa en perill la identitat i el futur del Penedès com una comarca amb un entorn únic, un consolidat teixit agroindustrial i una destinació enoturística de gran valor.
Amb la creació de la plataforma “Defensem la identitat vitivinícola del Penedès”, els agents volen lluitar perquè el PTP del Penedès es comprometi a preservar i potenciar tots aquells elements que garanteixin la continuïtat i la sostenibilitat del paisatge vitivinícola com a motor del desenvolupament de l’economia de la comarca.
Des del grup de treball que s’ha impulsat, Pere Guilera explica que quan van rebre el passat mes de maig la informació que havien demanat, van veure que estava datada a finals de 2016. Amb aquesta informació la conclusió és que l’aposta del PTP és en infraestructures i totxo. I que ha desaparegut la protecció cap a la vinya.
Algunes de les possibles conseqüències detectades són la pèrdua del conreu de la vinya com a sòl de protecció, que obvia els enclavaments vitivinícoles com gestors del paisatge, que traça nous vials i que proposa implantacions d’activitat industrial amb una gran afecció a paisatges de gran valor, desconsiderant especialment el valor singular del paisatge de la vinya.
Un dels punts delicats és l’allargament del quart cinturó, que es preveia finalitzés a Abrera, i que ara està planificat fins a Subirats. Guilera considera que és un desgavell i fruit de la mala planificació que ha fet un municipi en concret.
En aquest context, els agents socials del territori creuen que encara és possible reconduir la situació, i que cal fer-ho des de l’inici de la tramitació.
Guilera destacava també ell treball que es fa amb el Catàleg del Paisatge del Penedès que s’està elaborant, i que un cop finalitzat ha de servir per marcar la planificació al territori. Per primer cop es farà a escala de parcel·la, i no 1/50.000 com es fa habitualment.
Aquelles empreses o entitats que vulguin adherir-se a la Plataforma “Defensem la identitat vitivinícola del Penedès”, poden fer-ho a través de la web www.preservemelpenedes.com

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: