Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Ajuntament farà un protocol per prevenció i abordatge de l’assetjament sexual en espais d’oci

Aquest dimarts s’ha celebrat Ple ordinari a l’Ajuntament de Vilafranca amb el debat de diverses mocions com a aspecte més destacat.

Entre aquestes cal assenyalar una moció que va ser el resultat de dues propostes que es presentaven inicialment per separat. Eren una moció presentada pel grup municipal d’ERC per a la defensa dels drets de les dones víctimes d’agressions sexuals i una moció de la CUP de denúncia al caràcter patriarcal i de classe de la justícia espanyola i per la creació d’un ordenament jurídic propi en el marc republicà amb perspectiva feminista.

Al final es van fusionar en una de sola i va ser aprovada amb el vot de tots els regidors presents a la sala, amb l’absència del PP.

Abans del seu debat es va donar la paraula a una representant del Col.lectiu Feminista La Ruda, la Laura Ràfols, que va expressar les reaccions que ha fet aflorar la sentència de La Manada, d’un problema arrelat a la societat del nostre país. També va recordar que ja fa 2 anys van organitzar al Penedès una campanya contra l’assetjament i va demanar amb urgència la posada en marxa d’un protocol d’actuació contra agressions masclistes a Vilafranca.

En el transcurs del debat d’aquesta moció els regidors mostraven rètols de suport a la víctima de la Manada i eslògans contra l’assetjament masclista.

En nom d’ERC la seva portaveu, Mònica Hill, va criticar durament la sentència del cas de la Manada, va reclamar una reforma del codi penal i també va insistir en la urgència del protocol a Vilafranca.

Per la seva part la regidora de la CUP, Laia Santis, va recordar també algunes de les mocions presentades darrerament pel seu grup, per exemple reclamant un urbanisme feminista, i va assenyalar que el problema de l’assetjament masclista és estructural i que no n’hi ha prou amb una reforma del codi.

La resta de grups es van sumar a la moció. Toni Peñafiel de VeC va apuntar que és preocupant l’assetjament que hi ha hagut en el cas de la víctima de la Manada, i va destacar que a banda de la reforma del codi penal cal una reforma de l’accés a la professió dels juristes.

Per part del PSC, Ramon Zaballa, va expressar tot el suport als col.lectius feministes i va demanar un pacte d’estat per trobar solucions. Respecte a Vilafranca va relatar tot el que es fa en diferents àmbits per atendre les víctimes i prevenir casos. En relació al protocol va anunciar la seva elaboració a partir del setembre.

I el regidor portaveu del PDeCAT, Aureli Ruiz, va insistir que cal un reciclatge de la justícia, però alhora va entomar un mea culpa de la classe política, perquè cal fer una legislació més explícita en els casos de violació.

Tot i la unanimitat l’alcalde, Pere Regull, va demanar el vot a ma alçada de tot el consistori davant la rellevància dels fets.

El Ple havia començat amb una modificació del pressupost de 430.000€ dels quals 310.000€ corresponen al superàvit de l’any passat. Es destinaran a diverses millores a la via pública i destaca una partida de 110.000€ per la millora del pavelló d’hoquei patins.

D’altra banda es van debatre altres mocions al Ple. En una d’elles VeC proposava un Pla de millora de l’espai públic amb una dotació de 400.000€, moció que el govern va rebutjar demanant que es plantegés en el marc del debat de pressupostos. En canvi la resta de mocions es van aprovar totes per unanimitat. Una la presentava la CUP per l’elaboració d’un cens d’habitatges buits a Vilafranca. Una altra moció d’ERC per l’impuls d’espais de memòria i per la recuperació de la història popular de Vilafranca. I una moció de VeC perquè l’ajuntament es comprometi amb el comerç just i les finances ètiques. Finalment també es va aprovar una moció d’urgència per a la condemna als atacs sobre la Franja de Gaza.

 

 

Ple

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: