Dissabte, 27 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Ajuntament de Vilafranca ha aprovat el Pla d’Emergència Municipal en situació de sequera

Aquest dimarts s’ha celebrat la sessió ordinària de Ple corresponent al mes de febrer que, entre d’altres, també ha aprovat amb el suport de tots els grups una moció de suport a la pagesia del Penedès

Un dels acords més destacats de la sessió plenària va ser l’aprovació del Pla d’Emergència en situació de sequera. Un pla que han de tenir tots els ajuntaments catalans de més de 20.000 habitants i que l’Empresa Municipal d’Aigües ja va elaborar el 2021, però al que l’Agència Catalana no hi va donar el vistiplau, reclamant algunes modificacions. En aquesta ocasió sí que compta amb l’aprovació de l’ACA i aquest dimarts tot el consistori el va aprovar per unanimitat. El Pla marca uns consums màxims. El regidor Miquel Medialdea destaca que es crea un comitè local de sequera que anirà seguint les mesures que cal dur a terme en cada moment, i que principalment són de reducció de consums. També es busquen fonts alternatives, per exemple a Vilafranca s’han legalitzat dos pous més i es vol treballar en un tercer fil a la depuradora per reaprofitar l’aigua depurada. Medialdea explica també que el proper pas serà aprovar una ordenança que marqui sancions quan es produeixi un excés de consum.

La regidora de VeC, Montse Romagosa, expressava que el document tècnic és correcte, tot i que no trobava proporcionades les sancions que proposa el document.

La regidora de la CUP, alertava que la sequera no és un fet puntual, sinó que ve provocada pel canvi climàtic i agreujada per un sistema econòmic que prioritza el creixement a a qualsevol cost. Posava l’exemple d’una pista de gel a Vilafranca.

El portaveu d’ERC, Pere Sàbat es mostrava satisfet que per fi Vilafranca disposi del pla d’emergència per sequera.

I el portaveu de Junts, Aureli Ruiz, donava detalls del consum d’aigua a Vilafranca, que és de 7 milions de litres cada dia. També destacava que , tot tenir un dels índex d’eficiència millors de Catalunya, amb el 80%, cada dia es perd un milió de litres. Per això insistia en la necessitat de continuar treballant en la millora de la xarxa. Ruiz era molt crític amb l’ACA, per la manca d’inversions dels darrers anys.

El Pla es va aprovar amb el vot de tots els regidors. Abans d’aquest acord el Ple també va aprovar definitivament el Reglament del Consell Municipal de Salut.

En el període d’exposició pública es van presentar diverses al·legacions per part d’ERC i VeC, que en bona part van ser estimades, incorporant més representació de les entitats i la ciutadania en el Consell. La proposta es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups municipals, excepte la CUP que hi va votar en contra per l’absència de representació de la Plataforma per la Salut Pública i per la presència de certs sectors privats, com ara les farmàcies.

D’altra banda al Ple es van debatre diverses mocions entre les que en destacava la de suport a la pagesia del Penedès que encapçalaven tots els grups municipals.

Abans d’aquesta moció Junts en presentava una per un desplegament just i proporcionat dels Mossos d’Esquadra al Penedès, que van aprovar tots els grups menys la CUP que hi va votar en contra. Tot seguit la CUP presentava una moció per la dignificació de la gent gran i dels serveis d’atenció a aquest col·lectiu. En el transcurs del debat hi havia entre el públic un grup de treballadores de l’empresa segle XXI del Servei d’Atenció Domiciliària, que protestaven per les seves condicions laborals.

La moció va ser aprovada per tots els grups menys l’abstenció de VeC, per discrepàncies en l’ampliació de determinats serveis. Junts també va presentar una segona moció en suport al desplegament del bus exprés Vilanova-Vilafranca-Igualada, que es va aprovar per unanimitat. Per la seva part ERC va proposar una moció per la utilització provisional de la llosa de la via, moció que va ser aprovada per unanimitat. Els republicans també van presentar una moció per la creació d’una taula permanent de seguiment de la sequera que va ser aprovada per tots els grups menys el vot en contra de VeC.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: