Dissabte, 27 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Ajuntament tanca l’exercici pressupostari del 2023 amb un romanent de tresoreria força baix

Aquest dimarts s’ha celebrat Ple ordinari del consistori en el que s’ha donat compte de la liquidació del pressupost municipal de l’exercici de l’any passat.

La regidora d’Hisenda, Lourdes Sánchez, va donar detall del desenvolupament del pressupost tant en l’apartat d’ingressos com en despeses. Bona part de les previsions inicials d’ingressos van quedar per sota. El romanent final va ser de 2’2M€, però caldrà descomptar-li els compromisos contractuals, amb el que finalment queda a la caixa 300.000€, una xifra clarament inferior a la dels darrers anys.

També agafar la paraula l’interventor municipal, Josep Mª Garcia, que va alertar del risc que comportar tenir una despesa corrent superior als ingressos corrents, incidint que caldrà corregir el desequilibri i assenyalant que l’any 2025 tornaran a aplicar-se les regles fiscals dels ajuntaments que van quedar suspeses per fer front als efectes de la pandèmia.

La regidora de VeC, Montse Romagosa, va felicitar l’interventor i el seu equip tècnic per la feina feta, i va reclamar que les altres administracions faci efectius els seus compromisos amb l’ajuntament.

Per part de la CUP, Txus Magallón va fer notar la seva preocupació per la planificació de l’anterior equip de govern.

El republicà Ramon Vilomara va reconèixer que un pressupost inicial no té perquè quadrar amb la liquidació final, però va remarcar que les diferències en alguns ingressos són massa grans i es va preguntar si això s’ha produït perquè es tractava d’un any electoral.

I per part de Junts, Aureli Ruiz, valorava positivament la reducció del deute i la inversió executada. Però va apuntar la seva preocupació pel dèficit corrent. Amb uns ingressos corrents de 50M€ i una despesa de 51’3M€.

Per cloure el debat l’alcalde, Francisco Romero, va assenyalar que es continuarà amb criteris bàsics que han acompanyat la gestió econòmica, amb racionalitat al plantejar l’endeutament, una pressió fiscal vinculada a l’IPC i plantejar projectes amb visió plurianual.

Tot seguit el Ple va aprovar per unanimitat els preus de les llars municipals pel curs vinent amb un increment del 3’2%.

En canvi l’augment de les tarifes de l’Institut Municipal de Formació va comptar amb el vot en contra de Junts.

El motiu va ser el desacord en la fórmula d’aplicació com a prova pilot de la tarificació social en les quotes de l’escola de música. Ruiz va criticar que s’apliqui un tracte diferent al 5% dels alumnes, i també va criticar que es retirin bonificacions als veïns de Vilafranca. Com va explicar la regidora d’Educació, Gemma Romeu, amb un treball conjunt amb ERC, VeC i la CUP, s’ha plantejat primer aplicar-ho als 30 nous alumnes del proper curs amb l’objectiu d’ampliar-ho a tota l’escola el curs següent. La proposta va prosperar amb el suport de tots els grups menys el de Junts. El Ple també va acordar per unanimitat nomenar el periodista de Ràdio Vilafranca i Penedès TV Sergi Ansón com a nou director-gerent de SERCOM.

Tot seguit va ser el torn del debat de les mocions.

La primera la presentaven els grups d’ERC i la CUP, per la dignificació dels espais dedicats a Salvador Puig Antich i a Lluís Maria Xirinacs, i per que es doni el nom de Guillen Agulló a un carrer i que s’augmentin els noms de dones al nomenclàtor municipal. Es va aprovar per unanimitat. ERC va presentar una segona moció per a l’adequació dels patis de les escoles en plena emergència climàtica, que també va rebre el suport de tots els grups. De la mateixa manera que es va aprovar la següent moció, presentada per Junts per la defensa de la llibertat d’expressió i protesta política.

Per la seva banda VeC en va proposar dues. Una per a l’establiment d’una xarxa de refugis climàtics i una altra sobre l’aprofitament de les aigües pluvials, que també es van aprovar per unanimitat. Finalment la CUP va presentar una darrera moció per la via d’urgència en suport i la solidaritat amb el vilafranquí Adrián Sas arran de la seva imminent entrada a presó. Una moció que també va ser aprovada per tots els regidors.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: