La Capella de Sant Joan acull una exposició sobre arquitectura tradicional i paisatge
L’exposició mostra diferents models de construcció i urbanisme en funció del territori, de la muntanya a la costa, i plantejant també quin hauria de ser el futur i possible us avui dia.
expoterritoriDimarts s’inaugurava aquesta exposició, amb la presència de Ferran Estrada, doctor en Antropologia Social i comissari de la mostra.
Estrada comentava què Catalunya és un país amb una gran diversitat de paisatges, producte de la relació continuada entre els éssers humans i l’entorn on els diversos elements construïts, la seva distribució pel territori i les seves formes i materials són un element clau de la configuració del paisatge.
A partir d’aquesta realitat, l’exposició planteja elements de reflexió sobre
l’estat actual d’aquest tipus de construccions, tot reflexionant sobre el seu futur a partir de l’actualització dels seus usos i funcions.
L’exposició també recull una mostra del treball que l’escultor penedesenc Josep Massana ha fet al voltant de les barraques de pedra seca i mestisses, amb el nom de “Marques i signes del paisatge”.
En l’acte d’inauguració hi era també el regidor d’urbanisme i medi ambient de l’Ajuntament, Josep Maria Martí, que ha destacat la importància de difondre la cultura i el patrimoni de casa nostra.
Finalment, el president de l’Institut d’Estudis Penedesencs, Albert Tubau, ha recordat que fa dos anys es van sumar al projecte d’inventari del patrimoni immaterial que promou la Generalitat, per tal d’actuar en el territori del Penedès.
A banda de l’exposició, han preparat actes paral·lels per tal de donar a conèixer la realitat d’aquestes construccions al nostre territori.
Aquesta exposició, que es pot visitar fins el 8 d’abril a Vilafranca ha estat impulsada i concebuda per l’Observatori del Patrimoni Etnològic i immaterial i produïda per la Generalitat de Catalunya en coordinació amb l’Institut Ramon Muntaner mitjançant l’ajut de l’Obra Social de La Caixa.