Divendres, 2 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Bosc Verd denuncia un abocador il·legal als terrenys on es vol implantar l’Agroparc d’Ametller

El Col·lectiu Ecologista denuncia l’existència d’un abocador il·legal de residus orgànics, fruita, verdura i altres aliments, i d’una bassa de lixiviats no impermeabilitzada.

L’abocador es troba molt proper de la masia de Can Mata d’Abelló, a Gelida, al costat de la riera de la Rierussa i de la font de Can Mata. Es tracta d’un forat de dimensions importants, sense cap mena de senyalització i on l’accés no està tancat. Al costat de l’abocador hi ha una bassa que recull els lixiviats originats pels residus alimentaris abocats. Els lixiviats són residus en forma líquida que s’originen a partir dels residus sòlids, són molt comuns als abocadors i molt contaminants.
L’abocador fa força pudor, sobretot a les zones on els aliments abocats van generant els lixiviats. No es tracta de cap procés de compostatge ja que els aliments llençats no reben cap tractament ni estan barrejats amb cap matèria estructurant que faciliti el procés de compostatge. Es tracta d’una quantitat d’aliments important, i abocats a l’engròs. Aquests residus caldria portar-los a una planta de compostatge. A més la bassa de lixiviats filtra directament a la riera de la Rierussa i a la font de Can Mata.
L’abocador es troba dins de l’àmbit on s’està tramitant el Pla Especial Urbanístic en sòl no urbanitzable, per a la implantació de l’Agroparc Ametller Origen i els terrenys són propietat o bé arrendats del Grup Ametller Origen.
Des del Bosc Verd denuncien que aquestes pràctiques són il·legals i es per això que ho han denunciat als Mossos d’Esquadra, a l’Ajuntament de Gelida, a l’Agència Catalana de l’Aigua, a l’Agència de Residus de Catalunya i als Agents Rurals de l’Alt Penedès.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: