Dissabte, 27 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Veïns i entitats del Penedès s’oposen al desenvolupament del polígon de Sant Marçal-Cal Vies

El 19 de gener, la Generalitat va posar a informació pública l’aprovació inicial del PDU, que té l’objectiu d’adaptar els terrenys on s’ubicaria el projecte logístic per possibilitar la seva execució.

Un Pla Director Urbanístic, que si tira endavant suposaria un abans i un després, en una zona agrícola situada a la plana penedesenca.

A 9 dies perquè finalitzi el termini d’informació pública, hem volgut parlar amb els ajuntaments altpenedesencs implicats, com són el de Castellví i Castellet i la Gornal, però a dia d’avui, no hem rebut resposta a la demanda.

Tot i això, sí hem pogut conèixer, que diversos veïns del territori i entitats mediambientals estan recollint diverses al·legacions, a través d’un grup motor veïnal, per intentar aturar l’arribada d’un polígon industrial logístic de més de 110 hectàrees entre els municipis de l’Arboç, Castellví de la Marca i Castellet i la Gornal.

Un projecte que va tenir el seu punt de partida l’any 2004, amb l’aprovació del POUM de Castellet i la Gornal, el qual requalificava els terrenys de Sant Marçal com a sòl industrial i logístic per la reindustrialització de la zona, i que es paralitzaria l’any 2008, arran la crisi financera i les incerteses de fer un projecte mancomunat amb els municipis veïns, fins a l’actualitat.

En concret, l’any 2021, després d’un primer intent de portar a aprovació inicial un Pla Director l’any 2019 sense èxit, els tres ajuntaments implicats van sol·licitar la represa dels treballs gràcies al vistiplau de l’avenç del Pla Parcial del Penedès, encara per definir del tot, i la seva previsió de fer créixer 1.000 hectàrees els polígons industrials de la vegueria.

Tot i això, la decisió del 2004 va permetre una gran inversió per part d’immobiliàries i promotores, en compra de terrenys als pagesos propietaris de les terres requalificades pel projecte, adquirint, d’aquesta manera, zones a un preu més car que l’agrícola, però més barat que l’industrial, un cop aturat el projecte, afavorint l’especulació. No sols a Castellet, sinó també a municipis com Castellví de la Marca l’any 2013, segons apunta la Cristina Ros, membre del grup motor, que també denuncia la decisió de construir un nou polígon, quan una gran part dels ja existents estan buits.

I és que segons el col·lectiu ecologista penedesenc Bosc Verd, l’any 2021, el 40% dels polígons de l’Alt Penedès estaven buits, amb 267 naus desocupades segons un estudi del Consell Comarcal.

D’altra banda, des d’un punt econòmic, cal esmentar que el desenvolupament de l’activitat econòmica de Cal Vies suposaria una oportunitat per reindustrialitzar la zona que vol abastar el PDU, on trobem les instal·lacions de l’antiga Robert Bosch, però també suposaria l’arribada d’una activitat econòmica desigual entre els tres municipis.

Un clar exemple seria el cas de Castellví, que segons Joan Mateu, també membre del grup motor, seria el municipi més afectat per diversos factors.

En concret, el terreny estaria ubicat al que el document d’exposició pública del PDU anomena Sector 5. Un total de 113.256 m2, que gràcies a l’anterior equip de govern de Castellví s’han aconseguit reduir i que no sobrepassin la part oest de l’autopista AP-7, amb la reducció del 20% del sòl industrial, estipulada en el nou PDU.

Tot i això, si l’aprovació inicial continua en bona direcció, es podrien demolir diverses masies i cellers, com les caves Jansà de Castellví; a més de la destrucció de més d’una norantena d’hectàrees agrícoles, més de la meitat corresponents a vinyes.

Un problema, que el grup motor denuncia en una de les al·legacions, pel que fa a la defensa de les activitats vitivinícoles i agroalimentàries de proximitat.
Pel que fa al consum d’aigua, el desenvolupament del polígon de Cal Vies, també suposaria un greu problema per sectors d’un alt valor a la plana penedesenca, com l’agrari i turístic. I més ara, en plena sequera extrema.

En total, la possible industrialització de la zona compresa entre l’Arboç, Castellví de la Marca i Castellet i Gornal, integrada en el document del proper Pla Territorial Parcial i el Pla Director Urbanístic, provocaria una despesa de 643.829 m3 d’aigua i l’emissió de 78.810 tones de co2 anuals, en plena sequera extrema i amb l’increment imparable de la crisi climàtica, segons dades de la plataforma SOM Penedès.

A més, per tal de conèixer la situació actual del polígon Sant Marçal-Cal Vies, l’entitat realitzarà aquest dimecres una xerrada informativa a Castellví de la Marca, on també es presentaran les al·legacions que es poden fer.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: