Diumenge, 3 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les vinyes i els camins, claus per reduir el risc d’incendis i la desforestació al Penedès

En els últims tres anys, el Penedès, com una gran part del territori català, ha estat marcat per l’agreujament de la sequera, que ha suposat un punt d’inflexió per l’augment del risc d’incendis.

La sequera i els incendis continuen augmentant, fruit del canvi climàtic. La desforestació de les zones penedesenques malmeses per les flames suposa un repte de futur, que segons els experts, passa pel mosaic agroforestal peculiar del territori, amb les vinyes i els camins ramaders com a possibles solucions per actuar millor en cas d’incendi o reduir-ne en el risc.

En els últims tres anys, el Penedès, com una gran part del territori català, ha estat marcat per l’agreujament de la sequera, que ha suposat un punt d’inflexió per l’augment del risc d’incendis. Un seguit de factors que no es poden entendre sense posar en el focus de la qüestió la crisi climàtica, que ha fet que passem de patir incendis amb règims coneguts, a situacions plenes d’incertesa a causa de la sequera extrema, que afecta el 50% del territori català.

Un dels reptes que s’han posat sobre la taula per reduir el risc d’incendi al Penedès és el seu mosaic agroforestal, en concret les vinyes, que poden utilitzar-se com a tallafocs, ja que l’espai on estan situades normalment, divideix les grans masses forestals. En una entrevista al mitjà VaDeVi, Marc Castellnou, cap de l’Àrea del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de Catalunya; i Robert Savé, investigador emèrit de l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA), també han assegurat que cal un paisatge retallat per construir-ne un de resilient i viu.

En el marc d’una sèrie de tertúlies que organitza el Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPvi), aquest dimarts diversos experts paisatgistes, ramaders, investigadors i geògrafs han reivindicat en una taula rodona organitzada a l’Institut d’Enologia de Catalunya, situat a Vilafranca, el manteniment de la vinya com un element més per reduir l’extensió dels boscos. No per evitar els incendis, però sí per actuar millorar en el moment d’apagar-los. Soazig darnay és paisatgista i presidenta del CEPvi.

Un altre element que han exposat els experts per tal de reduir el risc d’incendis al Penedès són els camins que fan servir els pagesos per anar a les vinyes i els camins transhumants, molt populars en el passat pels ramaders pobres del nord de Catalunya.

Segons Marc Arcarons, ramader i coordinador del projecte Ramats de Foc de la Fundació Pau Costa, al Penedès cal recuperar el concepte de camins ramaders, per crear nous tallafocs i gestionar el risc d’incendis forestals.

La geògrafa i investigadora sènior del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, Marta Serra, creu que el conjunt de la vegueria Penedès té, en comparació amb altres zones del país, un mosaic agroforestal identitari, amb elements naturals per la prevenció d’incendis, però també amb elements exposats al foc, com els polígons industrials i, sobretot, les urbanitzacions, que en cas d’incendi passen a ser la prioritat dels bombers condicionant, així, la capacitat de resposta cap a les masses forestals. Marta serra, geògrafa i investigadora sènior del CTFC.

Un altre problema dels incendis, agreujats per la crisi climàtica, són les conseqüències de després, com per exemple la desforestació de les zones calcinades. És per això que diverses entitats mediambientals fa anys que treballen en la replantació d’arbres al Penedès, com per exemple el col·lectiu Bosc Verd, que aquest passat diumenge va fer una plantada d’alzines a la Serreta, una zona que l’any 2021 va patir un incendi intencionat.

En aquest acte de reforestació, asseguren des de Bosc Verd, es van aconseguir plantar entre 25 i 30 arbres. Una acció per reviure les zones afectades per la desforestació, però també de conscienciació per les persones assistents, petits i grans, sobre la sensibilització del medi ambient i l’evolució de la natura. Núria Pérez és la presidenta de Bosc Verd.

Núria Pérez, presidenta de Bosc Verd, també ha advertit sobre el latent procés de sequera que pateix el Penedès, assegurant que si l’emergència per sequera continua augmentant, amb les seves respectives mesures d’estalvi d’aigua, serà molt complicat regar els arbres plantats i la reforestació del territori afectat pels incendis.

Part del material utilitzat per la plantada d’alzines a La Serreta l’ha subministrat l’Agrupació de Defensa Forestal de Vilafranca del Penedès.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: