Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’empelt com a aposta de futur centra la jornada organitzada per INNOVI en el marc de les Fires

L’Auditori de Vilafranca acollia dijous al matí la jornada que ja de manera habitual organitza el clúster vitivinícola català INNOVI en els dies previs a les Fires de Maig.

En aquesta ocasió la jornada es titulava “Reptes de la Viticultura de qualitat: l’Empelt i el reempelt”.
El vicepresident d’INNOVI, Jaume Gramona, comentava que ja fa cinc anys que organitzen aquestes jornades amb la voluntat què les Fires de Maig siguin també una plataforma formativa per als viticultors. Sempre han procurat acostar temes que puguin ser d’interès, i recordava per exemple el curs de poda que es va fer en les primeres edicions.
En aquesta ocasió s’ha parlat de la tècnica de l’empelt, que com remarcava Gramona ha demostrat ser eficient per aturar malalties de la fusta que afecten els ceps. Des de INNOVI aposten per potenciar la prevenció i aturar el ritme frenètic en què avui dia es treballa també a la vinya.
Al llarg del matí de dijous, diferents professionals i tècnics van plantejar propostes i estudis en relació a la tècnica de l’empelt des del punt de vista de diferents zones vinícoles. Com remarcava Gramona amb la intenció de donar informació, plantejar reptes i preguntes que puguin oferir respostes enriquidores.
Així la proposta passava per potenciar la feina ben feta, no atacar les malalties de la fusta a base de productes químics i buscar solucions més sostenibles com l’empelt. Per Gramona l’aposta és defugir de la comoditat, la celeritat i el rendiment ràpid. Una tasca que demana molta pedagogia, però que considera què al Penedès ja s’està fent, i també amb les generacions més joves.
Les jornades s’han obert amb una conferència de Bernardo Royo, professor de fruticultura i viticultura de la Universitat Pública de Navarra que ha parlar de per què les vinyes cada viuen menys, i les accions preventives que es poden emprendre. I ha acabat amb una taula rodona amb tots els ponents que han rebut també preguntes del públic; tot just abans de la cloenda que ha fet el president d’INNOVi Pere Escolar i en que ha participat també el regidor de promoció econòmica de l’Ajuntament de Vilafranca Joan Manel Montfort.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: