Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’associació Amical de Mauthausen ha reelegit a Vilafranca com a president al vilanoví Enric Garriga

Aquest diumenge al migdia el Vinseum de Vilafranca ha acollit l’assemblea anual de l’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya.

De fet, coincidint amb la capitalitat de la cultura catalana del 2015, Vilafranca va acollir divendres passat la trobada de representants d’una dotzena d’ajuntaments dels quaranta que integren la Xarxa Mai Més de Memòria i Prevenció del Feixisme que impulsa l’Amical de Mathausen. Dissabte l’Amical va participar a la Festa de la Solidaritat amb una parada informativa a la rambla de Sant Francesc i aquest diumenge es va celebrar l’assemblea anual de l’entitat on es van debatre els informes dels diferents comitès internacionals i es va presentar la candidatura per a la nova junta, amb la reelecció del president. L’inici de l’Assemblea es va fer amb la salutació per part del regidor de cultura, Raimon Gusi, i tot seguit es va fer un minut de silenci pels socis morts.
El darrer apartat de l’assemblea va ser la reelecció del vilanoví, Enric Garriga, com a president. Garriga és fill del deportat a Buchenwald, Marcel·lí Garriga, i membre del Comitè Internacional del Camp de Buchenwald i Dora. És, també, l’impulsor del projecte Buchenwald que compta amb la implicació de diversos centres de secundària i institucions del Garraf.
Els actes de diumenge van començar a les 11 del matí amb una ofrena floral al monument als deportats del Penedès, que es troba al Parc de la Pau, del barri de la Girada.
Va ser un acte emotiu en el que hi van participar socis de l’entitat provinents d’arreu de l’estat, com Madrid, Aragó i País Basc o fins i tot de la ciutat francesa de Lió.
Enric Garriga va destacar la sensibilitat de l’ajuntament de Vilafranca i va demanar que altres municipis promoguin també monuments com aquest que fan perdurar la memòria. També va recordar la doble funció que té l’entitat que presideix, d’una banda de defensa dels deportats i les seves famílies, i de l’altra de prevenció. En aquest sentit destaca que és important actuar amb les noves generacions, tot i recordant que els primers lluitadors antifeixistes van ser espanyols i catalans.
L’ofrena institucional va comptar amb la presència del regidor de cultura, Raimon Gusi, i els regidors Ramon Arnabat, de Vilafranca en Comú, i Josep Álvarez, d’ERC.
Gusi destaca que ha estat un honor acollir l’assemblea de l’Amical de Mauthausen, tot i recordant que és bo treballar per la memòria històrica.
L’homenatge a les víctimes dels camps nazis, en el monument que recorda i honra als deportats del Penedès, va finalitzar amb la interpretació d’una peça musical al violí per part d’un alumne de l’escola Municipal de Música Maria Dolors Calvet.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: