Dimecres, 21 d'Octubre de 2020
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La campanya de vacunació de la grip ha començat a l’ambulatori de Vilafranca amb l’objectiu d’arribar a més població, sobretot d’entre 60 i 65 anys

A l’àrea de Vilafranca hi ha una població tributària de rebre la vacuna contra la grip d’11.000 persones però, en els darrers anys, només entre 4.000 i 5.000 fan efectiva la vacunació.

L’Institut Català de la Salut es marca com a objectiu que un 55% de la població estigui vacunada, un percentatge que, a la nostra àrea, queda molt lluny de la realitat. Per això, a l’ambulatori de Vilafranca volen arribar durant aquesta campanya a un percentatge superior de la població diana i, sobretot, a les persones d’entre 60 i 65 anys.

Des de l’Equip d’Atenció Primària de Vilafranca, l’adjunta de direcció Rosa Cañestro explica que hi ha moltes falses creences al voltant de la vacuna de la grip. Cañestro diu que hi ha persones que no es vacunen perquè en alguna altra ocasió ho han fet i han agafat la grip igualment. En aquest sentit aclareix que la immunització no és automàtica i que és possible que, en alguns casos, ja s’hagi iniciat un procés infecciós abans de posar la vacuna.

Cañestro destaca que la vacuna que es posa a l’estat és de les que s’anomenen “inactives”. Per tant, és altament improbable que produeixi la malaltia.

La infermera afegeix que el virus “es capritxós” perquè va mutant i les eines per a controlar-lo són, en conseqüència, limitades. Però també apunta la importància de vacunar-se, sobretot en col·lectius com els majors de 60 anys, les persones que pateixen altres patologies susceptibles de complicar-se amb la grip, les dones embarassades o els professionals dels àmbits de la seguretat, la sanitat i altres serveis en què es manté un contacte directe amb altres persones.

Per a combatre la grip, la prevenció és vital, amb mesures tan senzilles com rentar-se sovint les mans. Un cop s’ha agafat, no s’ha de confondre amb un refredat. La grip és força invalidant i provoca molt de malestar, dolor a les articulacions, febre i mucositat, entre altres símptomes. Els professionals de la salut expliquen que és important controlar els símptomes amb repòs, paracetamol per a atenuar el dolor i el malestar i la ingesta continuada d’aigua. Si la febre perdura durant més de quatre dies, el malestar no remet o hi ha sensació d’ofec, cal consultar-ho amb el metge.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: