Dissabte, 27 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La neu arriba tímidament a les cotes altes del Penedès: vistes de Montserrat enfarinat

Setmana amb dues cares: sol i vent fins dimecres i precipitacions a partir de divendres

Aquest cap de setmana ha estat, sens dubte, un dels més freds del que portem d’hivern. Tot i que les temperatures no han estat excessivament baixes, la patacada del termòmetre acompanyat del vent han accentuat la sensació de fredor.

La matinada de dissabte a diumenge, va coincidir l’entrada freda amb una massa d’inestabilitat, que va regar bona part del territori. Tot plegat, va afavorir que la neu aparegués en cotes relativament baixes, començant a 1000 metres al vespre i baixant ràpidament fins als 500 al llarg de la nit. Tot i això, les precipitacions no van ser gaire destacades, si més no, del prelitoral cap a l’interior, però van ser suficients per veure Montserrat enfarinat durant el matí de diumenge. Tanmateix, tenim constància d’alguns flocs a Pontons, la part alta de Mediona o a Ordal.

Així ens heu fet arribar aquest moment:


Montserrat enfarinat des de Moja, Olèrdola, Fran Lorenzo


Montserrat enfarinat vist des de Sant Quintí de Mediona, Xavi Navas

Vent i domini del sol fins dimecres
Al llarg de diumenge, però, el vent de mestral es va imposar escombrant les nuvolades. Una situació similar serà la d’aquest dilluns. El dia ha començat ben serè, però amb un vent encalmat. Serà a la tarda quan tornarà a bufar, tot i que amb menys força que ahir, i permetrà l’entrada d’algunes nuvolades, en especial, a la meitat nord del Penedès. Aquesta situació d’estabilitat dominarà fins dimecres. Així mateix, la temperatura pujarà, però mantenint-se sempre en mitjana.


Previsió per a dimarts.

Torna la pluja i el fred a finals de setmana
A partir de dijous i sobretot, la nit de divendres a dissabte, els mapes tornen a mostrar una situació d’inestabilitat i fred. Tot i que no es veu una gran regada, podríem mullar, de nou tot el territori. Tot plegat, ho anirem seguint atenció i afinant en pronòstic per poder determinar cotes i indrets amb més probabilitat de precipitació.


Previsió a mitjà termini.

Març humit, però càlid
Com cada inici de mes, donem un cop d’ull als mapes estacionals per saber que ens depara aquest mes de març com sempre diem, són uns mapes que ens indiquen, tan sols, una simple tendència, per tant, no s’han de prendre al peu de la lletra. Mapes en mà, el que podem extreure és que aquest mes serà força més càlid de l’habitual, amb temperatures de 0,5 o 1 grau per sobre del que tocaria.


Mapa anomalia de temperatura per al mes de març.

En canvi, la part positiva, l’assenyala el mapa anomalia de precipitacions, amb més pluges i nevades del que és usual per l’època de l’any. De moment, la tendència és bona, malgrat que no es vegi cap temporal que ens pugui treure d’aquesta situació de sequera.


Mapa anomalia de precipitació per al mes de març.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: