Dijous, 2 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Cap de setmana agradable, a l’espera d’un fort canvi de temps per Sant Jordi

L’hivern encara té corda, una potent massa freda i l’arribada de precipitacions desplomaran la cota de neu.

Aquest divendres arrenca amb fred d’hivern i glaçades al prelitoral. Les temperatures han caigut en picat si ho comparem amb les que teníem fa tot just una setmana. Tot plegat anirà a més, ja que per la diada de Sant Jordi es preveu una forta i potent invasió freda que ens durà de nou a l’hivern i amb la possibilitat de precipitacions. Avui, però, el sol encara serà el protagonista, a l’espera d’un cap de setmana agradable.

Previsió per aquest divendres a la tarda.

Dissabte de sol, núvols i petit repunt de la temperatura
L’inici del cap de setmana vindrà marcat per la bonança. Tot i que les temperatures pujaran lleugerament, aquest dissabte l’ambient serà fresc, amb valors normalitzats per l’època en què ens trobem. El dia començarà amb força sol, amb l’entrada d’algunes nuvolades testimonials a partir del migdia.

Previsió per a dissabte.

Diumenge d’impàs, marcat per l’estabilitat
Diumenge arrencarà amb fresca matinal on caldrà abrigar-se. Serà el darrer dia amb estabilitat, ja que a partir d’aleshores es presenta un temps força insegur. Per tant, finalitzarem la setmana amb sol, però ja amb l’entrada d’algunes nuvolades cap a la tarda. El migdia serà novament suau.

Fred i precipitacions per Sant Jordi?
Ja advertim que encara queden dies, i que la primavera és una capsa de sorpreses, per tant, tot és possible malgrat apropar-nos a la data. El que podem assegurar en aquests moments amb certa seguretat és que el fred serà el protagonista. Dilluns ja tindrem aquesta clatellada termomètrica que s’allargarà fins divendres i que ens portarà temperatures de rigorós hivern, d’entre 7 i 10 graus per sota del que tocaria. Aquesta és la part fàcil del pronòstic. El que pugui passar a partir d’aquí ja és més complicat, ja que els models no s’acaben de posar d’acord amb el tema de les precipitacions.

En aquests moments, el dia més inestable serà dilluns, amb pluges intermitents i dèbils, que afectarien molts punts de Catalunya cap al migdia. Dimarts, diada de Sant Jordi, al matí aguantarà, però l’ambient serà de cru hivern, per tant, haurem de passejar amb barret, guants i bufanda, una situació atípica que feia més de 30 anys que no es donava en aquesta data. Pel que fa a les possibles pluges o nevades, els darrers mapes assenyalen aquesta possibilitat cap a la tarda i fins a la nit. Hem de deixar clar que no seran grans precipitacions, sinó ruixats intermitents acompanyats de calamarsa, calabruix o neu rodona. Com que tindrem molt d’aire fred en altura, temperatures de fins a -34 a 1.500 metres, és molt fàcil que es desplomi la cota de neu si cua amb molta intensitat, mapes en mà, se situaria entorn els 800-600 m. No obstant això, hem de tenir en compte com a la primavera, que el sol escalfa molt més i que els dies són més llargs, aquesta situació al mes de gener o febrer seria idònia per veure neu molt més avall.


Previsió a mitjà termini.

Finalment, la inestabilitat desapareixerà cap al final de la Diada, donant pas a una matinada molt freda, els termòmetres tocaran fons dimecres, amb la posterior lenta pujada de les temperatures cap a mitja setmana.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: