Diumenge, 28 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La mona de pasqua es manté a l’alça mentre que les palmes estan en vies d’extinció

Amb la benedicció de les palmes, aquest Diumenge de Rams, s’ha iniciat tota una setmana de celebracions vinculades a la regilió, però que cada vegada agafen més un to festiu de Setmana Santa.

Sens dubte que les protagonistes de la setmana són les mones de pasqua.
El Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu vendre aquest any prop de 800.000 mones artesanes a tot Catalunya amb motiu del Dilluns de Pasqua.
Segons ens explica el pastisser Ramon Bertran, les mones de pastís amb fruita confitada continuen sent les més demandades, i els preus enguany s’han mantingut aquest any.

Amb motiu del dia de la mona, els pastissers experimenten amb creacions originals úniques per atreure els clients. La preparació de les figures de xocolata es fa amb molta anticipació mentre que les mones de pastís suposen una feinada durant la darrera setmana.

L’encariment del cacau als mercats internacionals no ha afectat en excés la xocolata utilitzada per a l’elaboració de les mones.

A Vilafranca s’ha viscut una matinal de diumenge carregada d’activitat amb la tradicional festa del Dia del Geganter i alhora també la Diada de Primavera dels castellers de Vilafranca. Però sense oblidar el sentit religiós de la festa del Diumenge de Rams, que recorda els darrers dies de la vida Jesús a la terra, amb la benedicció de rams.

Previa a la benedicció aquest dissabte a la plaça de Santa Maria hi havia el mercat de palmes i palmons amb parades en les que es podien adquirir les tradicionals palmes per a la benedicció. Una tradició que ve de lluny i que veïns i veines de la vila no volen deixar perdre.

Però és una tradició que tendeix a desaparèixer. Ens ho comentava l’António Gabarre, que per tradició familiar continua venent palmes en una parada al mercat. Ells ens explicava que antigament havien arribat a ser una quinzena de parades repartides per diferents indrets. Ara en són cinc i es posen totes juntes. L’Antonio Gabarre veu com aquesta tradició es va perdent.

També des de l’església, mossèn Xavier Aymerich, reconeix que ja no és una festa tan general com ho era anys enrera, però espera que no s’cabi perdent, perquè acompanya la transmisió de valors positius i en destaca la vistositat estèctica.

La celebració de Setmana Santa a Vilafranca continua, dijous a les vuit del vespre a Santa Maria amb l’Eucaristia del sant sopar i una col·lecta per ajudar la franja de Gaza o divendres a dos quarts de deu de la nit amb el Viacrucis pels carrers de la vila amb la imatge del Sant Crist i la Mare de Déu dels Dolors, a banda de les misses i oficis habituals.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: