Dissabte, 27 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
El Penedès respira amb les pluges del cap de setmana, però són insuficients

El Penedès respira amb les pluges del cap de setmana, però són insuficients

Caldrien entre 8 i 10 episodis com el que hem tingut per tornar als nivells òptims d’aigua

El pas d’un front actiu el passat cap de setmana, ha permès que el Penedès respiri per uns moments enmig de l’enorme sequera que ja fa més de tres anys que arrosseguem. És per això que les pluges d’aquests darrers dies han estat del tot importants, però insuficients si tenim en compte que el dèficit de precipitació és majúscul.

Acumulacions registrades
Fent un repàs dels litres caiguts durant el 8, 9 i 10 de març, destaquen quantitats com els més de 47 mm de Font-Rubí o els 42,3 mm de Viladellops (Olèrdola). A la resta de la comarca també hi va haver una regada generosa. Aquestes són algunes de les quantitats oficials registrades per la Xarxa d’Estacions Meteorològiques (XEMA) del Servei Meteorològic de Catalunya:

· Vilafranca del Penedès 36,7 mm
· Mediona 41,2
· Font-Rubí 47 mm
· Sant Martí Sarroca 38,1
· Sant Sadurní d’Anoia 38,6 mm

Altres dades oficioses d’estacions particulars també van registrar xifres remarcables:

· Sant Llorenç d’Hortons 35,4 mm
· Olèrdola (Viladellops) 42,3 mm
· Sant Quintí de Mediona 33,4 mm


Acumulació pluja registrat al conjunt de la Vegueria Penedès.

Plou poc, i no plou prou
Ara bé, com hem dit, aquestes pluges són més que insuficients, però ens permeten veure la llum al final del túnel i dipositar l’esperança a la primavera.

Per tornar als nivells òptims d’aigua caldrien entre 8 i 10 episodis com el que vam tenir dissabte, dia en què va caure la major part de la precipitació. La mala notícia, però, és que els mapes no contemplen un altre escenari ni a mitjà ni a llarg termini, ja que sembla que l’anticicló voldrà dominar fins a finals de mes.

El Pantà de Foix puja lleugerament
Les pluges del cap de setmana han permès veure de nou com les rieres i cabals dels rius baixaven plens d’aigua després de mesos desèrtics. A tall d’exemple, la riera que passa per Pacs del Penedès va tornar a omplir-se i, fins i tot, recuperar la fauna perduda, ja que els ànecs van tornar a fer acte de presència.

Així estava la riera abans de les pluges:

I així després de l’episodi de precipitacions:

Per altra banda, la gran nevada que ha caigut a tot el Pirineu també ha permès que les conques internes veiessin aigua. Ara bé, al Penedès poc s’ha notat i poc ho notarem, perquè l’aigua que baixi de les muntanyes no arribarà al Pantà de Foix. No obstant això, amb les darreres precipitacions s’ha observat un petit augment de l’aigua de l’embassament, passant del 57,7% de la seva capacitat el divendres al 60,15% en aquests moments.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: